• Informacje na temat:

    pstrąg kulinarne

Przepisy na temat: pstrąg kulinarne
  • Pstrąg faszerowany serem i ziołami

    Lato to niewątpliwie czas, kiedy w kuchni panują ryby i owoce morza. Warto jednak poznać możliwości kulinarne nie tylko odmian słonowodnych, ale i słodkowodnych. Apetycznym i prostym w przygotowaniu sposobem na obiad jest zapiekany pstrąg z sycącym nadzieniem serowo-ziołowym.

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Nie tylko kiełbaski, czyli co wrzucić na grilla

    Pstrąg z cytryną i tymiankiem Świeży pstrąg prosto z grilla, z masłem i świeżymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Cytryna dodaje smakowi dodatkowej wyrazistości. Danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i proste w wykonaniu. Składniki dla jednej osoby: Pstrąg, pęczek świeżego tymianku, kilka plasterków cytryny, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ząbek czosnku; Wykonanie: Umytego...

  • Smakowita ryba.

  • Ryby. Recepta na długie życie?

    ...gwałtowne załamanie legendarnej długowieczności. Jest to wynik drastycznych zmian w kulturze kulinarnej. Populacje zamieszkujące duże ośrodki miejskie zaczęły przestawiać się na żywność sprzedawaną(...) nienasycone kwasy tłuszczowe - czyli najcenniejsze frakcje tzw. kwasów Omega-3, które występują wyłącznie w rybach. 100g mięsa z pstrąga pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na te substancje...

  • rybka po mojemu

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...- Pstrąg to smaczna i zdrowa ryba - zapewnia Anna Skowrońska, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. ten polski hodowca przez cały rok dostarcza świeże ryby, toteż konsumenci nie muszą(...) znakiem owoców, warzyw i... wędzonych ryb. Bez względu na kartkę w kalendarzu, zawsze możemy przywołać atmosferę wakacji nad morzem. Jak to zrobić? Przygotować danie z wędzonego pstrąga lub wybrać świeżą...

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

    ...sprawdzą się ryby z niewielką ilością ości, u których łatwo można pozbyć się kręgosłupa. Do takich należą między innymi pstrąg, łosoś czy dorsz. Musimy jednak pamiętać, że ryby powinny być świeże i dobrze...

  • Tak nazwałam to danie, ponieważ bosko smakuje i pięknie wygląda.Zdjęcie wyszło mi trochę niewyraźne, ale mimo to gorąco polecam.

Artykuły na temat: pstrąg kulinarne
  • Kulinarne zalety pstrąga

    Jest zdrowy, dobrze komponuje się z wieloma składnikami, świetnie smakuje zarówno przyrządzony na parze, jak i na patelni, grillu, w piekarniku czy uwędzony – mowa oczywiście o pstrągu, jednej z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych żyjących w Europie Środkowej. Jak go przygotować, by zachwycić gości i zaskoczyć rodzinę?

  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...ciepłym mlekiem i posypane makiem. Na Łemkowynie jedną z potraw wigilijnych, przygotowywanych najczęściej w zachodniej części regionu, jest pstrąg duszony w kiszonej kapuście. Najpierw kapustę się gotuje, następnie zalewa gęstą śmietaną, przyprawia, a na to wszystko kładzie się filety z pstrąga. Dla większości narodów wschodnio słowiańskich tradycyjnym daniem wigilijnym jest gęsty żur, który na...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Pstrąg na purée ze szpinaku, fenkuł i ciepły ogórek

    ...  To danie, autorstwa Franck’a Blanc, z restauracji Le Canut z Lyonu, znalazło się na stronach kulinarnego mięsiecznika « Régal » ( numer wrześniowy...

  • Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest...

  • Mapa smaków mojego życia

    .... Czasem wystarczy smaczna kawa podana w odpowiednim momencie. Mam grupę przyjaciół, z którymi spotykamy się, aby wspólnie gotować, biesiadować. Robimy sobie kulinarne niespodzianki i kulinarne(...). Warto zapytać. Po prostu. Więc pytam: mięso czy ryby? Słyszę: ryby. Pytam dalej: raczej łosoś czy raczej pstrąg? Odpowiedź brzmi: pstrąg. Bardzo proszę. Proponuję pstrąga na pięć sposobów: pstrąg...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...czy pulpetów w sosie wybieramy kawałek indyka lub piersi z kurczaka. Jeśli zaś chodzi o ryby, najbardziej polecane są: dorsz, flądra, pstrąg, a także łowione w naszych jeziorach okonie i płocie. Nie...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą,...