• Informacje na temat:

    pstrąg-dodatki

Przepisy na temat: pstrąg-dodatki
  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    .... 6 minut. Posyp sezamem. Pstrąg nadziewany miętą Każda porcja 240 kcal. Rybę skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i wstaw do lodówki na pół godziny. Masło posiekaj razem z ziołami i nafaszeruj(...). Podawaj z żurawiną. Wypróbuj lekkie sosy i słodkie glazury Wanilia i czekolada: To aromatyczne dodatki do sosów, które możesz podać do grillowanych owoców. Będą mniej kaloryczne, jeśli przygotujesz...

  • Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

    ...sprawdzą się ryby z niewielką ilością ości, u których łatwo można pozbyć się kręgosłupa. Do takich należą między innymi pstrąg, łosoś czy dorsz. Musimy jednak pamiętać, że ryby powinny być świeże i dobrze...

  • Ryba rybie nierówna

    ...źródłem wapnia. To ważne dla niejedzących nabiału.  Pstrąg - spośród  ryb słodkowodnych ma najwięcej kwasów omega-3. A te jedz rzadko lub ich unikaj.  Panga - słodkowodna, hodowlana. Importowana...

  • Pyszne sałatki

    ...także coś pożywnego, np. pieczona, gotowana lub wędzona ryba (łosoś, makrela, pstrąg), jajko, sery lub wędlina. Jeśli sałatka ma być bardziej sycąca i kaloryczna, można ją przygotować z dodatkiem kaszy(...), według własnego pomysłu, przyrządzony na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu i zabarwiony szafranem, keczupem lub sokiem ze szpinaku. Sos sałatkowy może zawierać również dodatki smakowe jak czosnek...

  • Już czas na ryby!

    ...można np. upiec na grillu. ● Mintaj i morszczuk. Można je gotować, dusić i smażyć. ● Pstrąg. Ma mało ości, jest średnio tłusty. Najlepiej smakuje pieczony w folii, np. w płatkach migdałów. Jest...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ..., mieszając masę co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez całą noc. Gotowy sorbet nałóż do pucharków. Przed podaniem udekoruj go plasterkami kiwi oraz listkami mięty. Pstrąg na plasterkach kiwi...

  • Przekąski light

    ...podawaj na półmisku, polaną sosem. Pstrąg tęczowy wędzony Składniki: 1 wędzony pstrąg tęczowy, 1 opakowanie pumpernikla, 1 duża czerwona papryka, 1 tubka chrzanu japońskiego wasabi, 2 liście...

  • Dzieci i ryby

    ...w jarzynach i smażenia. Są podstawowym składnikiem ryby po grecku. Pstrąg. Ma mało ości, jest średniotłusty. Najlepiej smakuje pieczony w folii, np. w płatkach migdałów. Ale nadaje się też do gotowania...

  • Poznajmy moc wigilijnych potraw

    Najczęściej podawanymi rybami na wigilijnym stole są: karp, śledź, pstrąg i dorsz. Dania z ryb miały zapewnić dostatek, siłę, zdrowie oraz powodzenie w interesach.

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...smacznego mięsa. Najbardziej wartościową rybą na polskim rynku jest pochodzący z hodowli pstrąg tęczowy, karp i łosoś z naturalnych łowisk. Bez obaw można jeść także śledzie. Jedzenie ryb poprawia...

Artykuły na temat: pstrąg-dodatki
  • Kulinarne zalety pstrąga

    Hodowlany czy z naturalnych połowów - jakie mięso kupić? Pstrąg to ryba nieco zapomniana w naszej kuchni. Jak podaje IERiGŻ-PIB, powołując się na dane bilansowe za 2017 rok dotyczące spożycia ryb i owoców morza w Polsce, w zestawieniu najchętniej wybieranych ryb znalazł się na 9. miejscu. Tymczasem jest to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na naszym rynku. Pstrąg jest niezwykle...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Księga smaków: Pstrąg

    Jego delikatne mięso jest bogate w witaminy i kwasy omega-3. Warto się do niego przekonać – pstrąg może być ciekawą alternatywą dla wigilijnego karpia.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Masz kamicę nerkową? To nie powód żeby rezygnować z diety!

    ...kamicy żółciowej jak najczęściej sięgaj po: - Pieczywo i dodatki do pieczywa: czerstwe jasne pszenne, sucharki, grzanki, biszkopty na białkach, ser biały chudy, chude wędliny (np. polędwica, szynka), dżemy bez pestek, marmolady, miód. - Zupy i dodatki do zup: jarzynowe (bez wywarów z kości i mięsa, podprawione zawiesinami z mąki i mleka) i krupniki z drobnych kasz oraz ryżu, zupy owocowe i mleczne...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    .... pstrąg, leszcz, okoń, szczupak, karp. Kupujmy też kiełbasę drobiową , która jest mniej kaloryczna niż wieprzowa. Warto podczas zakupów sprawdzić skład kiełbasy. Dobra powinna zawierać co najmniej 70(...). Z owoców dobrze grillują się brzoskwinie, banany, gruszki. Na grill nie nadają się ogórek, ziemniak i marchewka. Zdrowsze ziemniaki i dodatki Majonez zastąpmy jogurtem, sól - ziołami, a piwo lampką...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Kolagenowe dopalacze. Trzy sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

    ...brokułach.Witamin rozpuszczalnych w tłuszczach szukaj w owocach morza, tłustych rybach, jak śledź, łosoś czy pstrąg oraz w orzechach, mleku, maśle, wątróbce. Witaminę A znajdziesz w żółtych(...) produkcji własnego kolagenu. W Top 10 znajdziemy m.in. witaminę C, retinol, koenzym Q10, witaminę E, kwas hialuronowy i inne dodatki. Który z nich faktycznie pobudzi produkcję kolagenu? - Badania...

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...