• Informacje na temat:

    przystrajanie mazurków

Przepisy na temat: przystrajanie mazurków
  • Jest to przepis na pomadę czekoladowo-cytrynową do dekorowania mazurków. Sposób przygotowania ciasta do mazurków podaję w przepisie Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki.

  • Wg mnie najlepszy na świecie mazurek. Pyszne, idealnie kruche ciasto, do tego mieszanka bakalii w syropie.

  • Mazurki są pyszne i chrupiące za sprawą mieszanki studenckiej. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a wypełnienie to krem karobowo-sezamowy. Całość stanowi niezwykłą ucztę dla podniebienia.

  • Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym...

  • Święta za pasem, więc trzeba pomału pomyśleć co i jak przygotować. Oczywiście nie może zabraknąć słodkości, a wśród nich kolorowych i pięknych mazurków. Jednym z moich ulubionych jest ten z pomarańczą. Rok temu wszystkim bardzo smakował, więc już nie mogę doczekać się jego smaku. :)

  • Klasyczny,najprostszy mazurek na Wielkanoc:)

  • Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować...

  • kruche ciasto, konfitura z DomowejPiwniczki, masa migdałowa i orzechy do dekoracji przepis na 6 szt w kształcie jaja długości 20cm

  • Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami

  • Ile ludzi tyle pomysłów na to ciasto. Mój jest z masą budyniową i figami.

Artykuły na temat: przystrajanie mazurków
  • Arcydzięgiel na dobre trawienie

    Pamiętasz z dzieciństwa kandyzowane "listki" o żywym zielonym kolorze, którymi przystrajano torty, mazurki i keksy?

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...mazurków. Robią masę czekoladową i kajmakową, spód z daktyla, żeby nie było mąki i ozdabiają te mazurki w niezwykle finezyjny sposób. I jeśli gdzieś jest nowoczesność w święta, to właśnie w ciastach, bo...

  • Święta gwiazd

    Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, najpiękniejszy i najbardziej rodzinny okres w roku. Bardzo często towarzyszy jej rozkwitająca do życia przyroda i wiosenny, słoneczny optymizm.