• Informacje na temat:

    przystawka z boczkiem

Przepisy na temat: przystawka z boczkiem
Artykuły na temat: przystawka z boczkiem
  • Szparagowa zawinięta w boczek

    Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Pieczarki faszerowane

    Przekąska? Śniadanie? A może przystawka? Faszerowane pieczarki są wielozadaniowe i zasmakują wszystkim domownikom!

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, może być ona smakowitą przystawką lub dodatkiem do dań mięsnych, ryb, szaszłyków czy sałatek.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Przystawka z jabłek i boczku

    Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, wyjąć skwarki. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ostrożnie włożyć do gorącego...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    .... Dopraw solą, pieprzem i sokiem Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii. Przystawka z cukinią Składniki: • 1/2 paczki(...). Zapiekanka z rzepą i boczkiem Składniki: • paczka makaronu • 50 dag rzepy • 4 dag wędzonego boczku • 2 kromki chleba tostowego • 5 dag suszonych pomidorów • pieprz, sól, gałązka rozmarynu • 2 ząbki...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...