• Informacje na temat:

    przyprawy robione przez ewa gotuje

Przepisy na temat: przyprawy robione przez ewa gotuje
  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

Artykuły na temat: przyprawy robione przez ewa gotuje
  • Zabawa w gotowanie

    Jedni mogliby nie wychodzić z kuchni, dla innych jest to niemal strefa zakazana. Od kilku lat niezmiennie trwam na stanowisku, że gotowanie jest osiągalne i dostępne dla wszystkich. Przez wiele lat(...) przeróżnych sposobów, a umiejętnie je łącząc wyczarujemy danie, które zachwyci oczy kolorami.  Od czego mamy przyprawy? A co jeśli nam nie wyjdzie, jeśli nie będzie nam smakowało? Cóż, zdarza...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...z wieloma ludźmi przez Skype’a i blog. Gdy ujawniłam, gdzie mieszkam, okazało się, że na swoim osiedlu mam dwie fanki. Spotykamy się teraz i razem gotujemy. Zamierzamy nawet to nakręcić i wrzucić do sieci(...) u koleżanki w szpitalu - opowiada Marysia. - Spóźniłam się na autobus i weszłam do wietnamskiej knajpki obok przystanku. Makaron mnie zadziwił. Przezroczysty, jakby szklany, co to za cudo? Wtedy po raz pierwszy...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • Jak oczyścić organizm z toksyn

    Myślisz o oczyszczającej głodówce? Czeka cię zero jedzenia przez trzy dni! Będziesz mogła jedynie pić: wodę i soki oraz bulion warzywny. Tylko czy właśnie takiego oczyszczania potrzebujesz?

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Życie to woda. Być może takie stwierdzenie brzmi nieco banalnie, ale jest bardzo prawdziwe. Organizm człowieka w ponad 70 procentach składa się z wody. H2O, choć nie dostarcza energii, jest niezbędna do tego, by normalnie funkcjonować. Fot 123RF/Picsel Niestety, wiele osób bagatelizuje konieczność picia wody. Przyjmuje się, że dorosły człowiek, ważący około 60 - 70 kilogramów, powinnien przyjmować codzienne dwa liry wody. Najlepiej czystej, bez dodatku cukru czy substancji barwiących. Według...