• Informacje na temat:

    przyprawa do kiszenia ogórków

Przepisy na temat: przyprawa do kiszenia ogórków
  • Przepis na ogórki kiszone

    Sposób przygotowania Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków, najlepiej taką bez dodatku...

  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Pasta z jajkiem i makrelą

    Zamiast korniszonów można dodać kiszonego ogórka, a zamiast musztardy łyżkę miękkiego masła.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Kremowa zupa ogórkowa

    Ogórki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw. Zawierają dużo związków o charakterze zasadowym, a kiszone, oprócz walorów smakowych, mają sporo witamin i składników mineralnych. W naszym przepisie powstanie z nich smaczna zupa.

  • ...50 dag wątróbki; cebula; boczek wędzony; kilka pieczarek świeżych; ogórek kiszony; olej; przyprawa do szaszłyków.

  • Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 duże cebule, ogórki kiszone, puszka kukurydzy, kapusta pekińska, majonez, ketchup. przyprawa gyros.

  • Sałatka z piersi kurczaka - Ania Gonera

    ...1 pierś z kurczaka, 1 średnia cebula, 2 średniej wielkości kiszone ogórki, 1 czerwona papryka, 1/2 puszki kukurydzy, kilka liści kapusty pekińskiej, majonez, keczup, przyprawa typu wegeta...

  • Sałatka z kurczakiem - Danek

    Torebka ryżu, puszka kukurydzy, 5 ogórków konserwowych lub 3 ogórki kiszone, por(talarki), jedna pierś z kurczaka, sól, pieprz, papryka, dwie łyżki majonezu.

Artykuły na temat: przyprawa do kiszenia ogórków
  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Ogórki Kozackie, czyli w zalewie musztardowo-octowej

    Sposób przygotowania: 1. Umyte ogórki układaj ciasno w słoikach, przekładając je przyprawami.  2. Zalewę zagotuj. Ostudzoną solanką zalej ogórki i zakręć mocno słoiki.  3. Pasteryzuj w piekarniku, w temperaturze 120 st. C przez ok. 20 minut. Rada : woda do kiszenia ogórków powinna być ostudzona, gdyż wrzątek niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Poza tym może prowadzić do...

  • Kiszone rzodkiewki

    ...dość wybuchowy proces i potrzebuje trochę przestrzeni, żeby czuła się swobodnie. Radzę eksperymentować z przyprawami, liśćmi i zalewami, to świetna zabawa, choć zdarza się, że domownicy plują najnowszą...

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    ...odrobiną czosnku i cebulki dymki. Albo fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych. Większość Polaków...

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    ...i cebulki dymki. Fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych.  Większość Polaków spożywa jednak surowe...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    Jedz dużo pokarmów zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego, czyli mleka, masła, śmietany i jaj, a także fermentowany nabiał oraz kiszonki: kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę i ogórki, ponieważ neutralizują nadmiar soków trawiennych.

  • Zgaga! Oto koło ratunkowe

    Sok z ogórków albo kapusty kiszonej  W razie pieczenia w przełyku wypij szklankę. Wbrew powszechnej opinii, która kojarzy je z kwasem, kiszonki mają odczyn zasadowy i doskonale neutralizują nadmiar kwasów trawiennych. Olejek z oregano  W razie pieczenia weź pół szklanki ciepłej wody i dodaj do niej 7 kropli olejku. Wypij duszkiem. Możesz też użyć suszonych albo świeżych liści oregano...

  • Zgaga? Oto koło ratunkowe

    Sok z ogórków albo kapusty kiszonej  W razie pieczenia w przełyku wypij szklankę. Wbrew powszechnej opinii, która kojarzy je z kwasem, kiszonki mają odczyn zasadowy i doskonale neutralizują nadmiar kwasów trawiennych. Olejek z oregano  W razie pieczenia weź pół szklanki ciepłej wody i dodaj do niej 7 kropli olejku. Wypij duszkiem. Możesz też użyć suszonych albo świeżych liści...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Dieta  3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

    ..., a każdy dzień rozpoczniesz od zjedzenia śniadania. Doprawiaj je głównie przyprawami zielonymi. W codziennym jadłospisie powinnaś jednak uwzględnić każdy kolor przyprawy. Z czego zrezygnować(...) przyprawami. Jedz pikantnie! Wybieraj: chude mięso, drób (kurczak i indyk bez skóry), ryby, np. tuńczyk w sosie własnym, dorsz, pstrąg; - chude wędliny, np. z indyka lub kurczaka; - nabiał...