• Informacje na temat:

    przygotowanie miecznika

Przepisy na temat: przygotowanie miecznika
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z krewetek i ryb, np. miecznika. A nawet z samych warzyw, jak: pomidor, cukinia, papryka, ogórek, bakłażan. Tej potrawy najczęściej możemy spróbować w Grecji centralnej. Głębia smaku Polacy...

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:"

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R"

  • Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie smacznych grzanek, idealnych do kremowych zup.

  • Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

  • Dziś kolejna propozycja prosto z Azji czyli zielona pasta curry. Przed odbyciem warsztatów kuchni tajskiej w Tajlandii nie zdawałem sobie sprawy, że przygotowanie pasty curry może być tak łatwe. Niektórzy z Was pewnie kupowali taką gotową pastę w słoiku i przygotowali dania z jej dodatkiem. Uwierzcie mi, że jeżeli zrobicie pastę sami raz już nigdy nie kupicie jej w sklepie. Gdy ja ją przygotowywałem w całym domu unosił się cudowny zapach, aż chciało się wracać do Tajlandii

  • Jutro obchodzimy światowy dzień pieczarki i z tego powodu postanowiłem pokazać Wam sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu ale troszkę różniący się od takiego standardowego, czyli ze śmietanką 30%. W mojej propozycji jednak, pojawiają się dwa inne składniki, które nadają naszemu sosowi ciemny kolor. A zagęszczamy go odrobiną mąki z wodą. Zresztą zaraz wszystko Wam wyjaśnię

  • Przepis jak przygotować kotlety mielone.

  • Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.

Artykuły na temat: przygotowanie miecznika
  • Sushi krok po kroku

    Japońskie menu jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. I choć w restauracjach kosztuje słono, możesz przygotować je sama. Ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi można kupić w każdym większym supermarkecie.

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Kiedy i jak rozszerzyć dietę

    .... wit. A, D czy E, - przygotowanie do bardziej urozmaiconej diety w późniejszym okresie.   Kiedy należy wprowadzać nowe pokarmy? Wiek dziecka oraz kolejność wprowadzania pokarmów(...): szczególnie te tłuste tj. śledź, łosoś, szprot początkowo w niewielkich ilościach raz w tygodniu, unikamy ryb drapieżnych tj. tuńczyka, miecznika, rekina, makreli królewskiej, - przyprawy...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Tłuszcze w diecie

    ...płuc. Dlatego ryby morskie jedzmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Wybierajmy łososia, dorsza, morszczuka, halibuta, solę, płastugę, miecznika, makrelę oraz śledzia. W kwasy omega-3 bogate są: pestki...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Tłuszcze w diecie antyrakowej

    ...prostaty, piersi oraz płuc. Dlatego ryby morskie jedzmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Wybierajmy łososia, dorsza, morszczuka, halibuta, solę, płastugę, miecznika, makrelę oraz śledzia. W kwasy omega...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Zdrowe i smaczne święta

    ...150g piersi z indyka 2 duże buraki 3 marchewki 1 pietruszka 1 małe jabłko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie...

  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...