• Informacje na temat:

    przygotowanie maślaków

Przepisy na temat: przygotowanie maślaków
  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków) 2 małe cukinie 4 dymki 2-3 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz suszony tymianek Przygotowanie: 1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie...

  • Maślaki z kalafiorem

    Składniki : - 1 średniej wielkości kalafior, - 10 - 15 maślaków, - 0.5 bochenka czarnego chleba (litewski żytni 450 g), - 1 szkl. mleka, - 8 jaj, - 100 g żółtego sera, - sól, - czarny mielony pieprz Do upiększenia: - 5 maślaków, - 5 kawałeczków kalafiora, - nać pietruszki, - masło do posmarowania formy do pieczenia. Przygotowanie: Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do...

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...). Ostudź. Maślakowo-ślimakowe penne z warzywami Składniki: 1/2 kg makaronu penne, 30 dag maślaków zwyczajnych, 1/2 bakłażana, 10 dag selera naciowego, 20 dag żółtych pomidorów, 10 dag pora...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...np. z ryżem. Wartość odżywcza 1 porcji 215 kcal; Białko 8,5 g/Tłuszcz 3,8 g/Węglowodany 0,9 g Maślaki z kalafiorem Składniki na 4 porcje: kalafior; 15 maślaków; pół bochenka czarnego chleba; szklanka mleka; 8 jaj; 100 g żółtego sera; sól i pieprz do smaku. Dekoracja : 5 maślaków; 5 różyczek kalafiora; natka pietruszki; tłuszcz do wysmarowania formy. 1. Namoczony w mleku i mocno odciśnięty...

Artykuły na temat: przygotowanie maślaków
  • Walet pik. Niedziela nie musi być nudna. Spacer po galeriach handlowych zamień na wyjazd na miasto. Może ci się uda znaleźć rosłego prawdziwka. Kilka maślaków...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ...dolewają do niego wywaru z suszonych grzybów - podgrzybków i borowików, rzadziej rydzów i maślaków. Niektórzy smakosze wskazują także, że zupę warto "zaciągnąć" odrobiną prawdziwej, kwaśnej śmietany...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Na grzyby!

    Pamiętam rodzinne wyprawy do lasu, z rodzicami i bratem, z których wracaliśmy obładowani grzybami. To dzięki tym grzybobraniom nigdy nie wydawaliśmy pieniędzy na suszone grzyby do wigilijnych potraw. Jesienią po powrocie z grzybów mama przygotowywała grzyby duszone na maśle z cebulką. Królewski rarytas. Najlepsza potrawka grzybowa była z mieszanych grzybów: podgrzybków, koźlaków, maślaków...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Ciekawe sposoby na aktywny wypoczynek w Warszawie

    ...-495 Warszawa Mazowieckie tel.: 501 051 074 Park Linowy Veni-Vici Warszawa Powsin ul. Maślaków 1 02-001 Warszawa Mazowieckie tel. 697 605 123 Baseny otwarte: Basen "Inflancka" ul...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Na grzybach…

    ...zimno ale w kurtkach, gumiakach całkiem znośnie !   Nazbieraliśmy sporo borowików i maślaków… innych grzybów nie braliśmy bo ani ja ani szwagierka nie byłyśmy pewne co do ich zjadliwości...

  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...