• Informacje na temat:

    przygotowanie maku na biszkopt

Przepisy na temat: przygotowanie maku na biszkopt
  • Pyszności z serka mascarpone

    ...waniliowego, - 450 g śmietany, - 2 łyżki siekanych pistacji, - 6 pomadek marcepanowych, - 1 marcepanowy królik Przygotowanie: Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną(...) i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować...

  • Sprawdzony przepis na "Torcik z ziarenkami maku i pomarańczami"

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

  • Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:"

  • Polecam dziś mój przepis na przepyszne babeczki z suchego maku w wersji bezglutenowej. Smacznego :-)

  • Miałam nieco ponad 10 gramów płatków maku - sporą garść. To wydaje się niezbyt wiele, ale płatki są naprawdę leciutkie! Postanowiłam więc nastawić słoik octu makowego. Wyobrażam sobie kosmetyczne użycie tego octu – w toniku i do regulacji odczynu przygotowywanych kosmetyków. Może też do higieny intymnej? Nie wykluczam oczywiście zastosowań kulinarnych – do picia z wodą i do sałatek. W końcu ocet to ocet, prawda? Można go spożywać bez obaw.

Artykuły na temat: przygotowanie maku na biszkopt
  • Serowe pyszności

    ...formy Przygotowanie: Stop 125 g masła, odstaw do wystudzenia. Pokrusz w malakserze biszkopty oraz 75 g ciastek migdałowych. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód blachy posmarowanej tłuszczem(...)Seromakowiec Składniki: 1,5 szklanki mąki, żółtko, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru. Masa makowa: 500 g maku, białko z 1 jajka, 2 jajka, szklanka cukru pudru l aromat waniliowy...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega...

  • Tort jogurtowy z makiem

    ...• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. jogurtu • 1 szkl. śmietany 36 proc. • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 tabliczka startej czekolady • 2 łyżki ugotowanego maku • bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji Sposób przygotowania • Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną. • Do...

  • Słodkości w paski

    ...wiśniowej, 1 litr śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 tabliczka czekolady Przygotowanie: 1. Jajka ubij z cukrem na parze, aż powstanie puszysta i gęsta masa. Wystudź ją, a następnie(...) tarce czekoladą. Przed podaniem tort schładzaj 2 godziny w lodówce. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 575 kalorii Wuzetka Składniki na 16 porcji : Na ciasto: 1 szklanka cukru...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...budyniowym. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, formując rozetki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Strudel z makiem i śliwkami Składniki na 12 porcji: 200 g mielonego maku, 250 ml mleka, 100 g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek 1. Mielony mak zalać mlekiem...

  • Słodka pokusa

    ...suszonych gruszek lub jabłek, 10 dag rodzynek, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 10 dag orzechów ziemnych, 1 łyżka maku, wiśnie z kompotu lub wiśnie w alkoholu, bułka tarta i tłuszcz do smarowania formy, listki świeżej mięty Przygotowanie: 1. Suszone owoce zalej niewielką ilością wody i zostaw na noc. Mak zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnego dnia osącz owoce i posiekaj je razem ze skórką...