• Informacje na temat:

    przygotowanie maku mielonego

Przepisy na temat: przygotowanie maku mielonego
  • Conchiglioni w maku

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 0,5 l śmietany 36 proc., - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg szynki, - 15 dkg boczku wędzonego, - oliwa z oliwek, - 2 łyżki maku, - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Farsz: mieszamy mięso, 0,1

  • Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.

  • Makowe muffinki (bezglutenowe)

    Składniki: 200 g mąki bezglutenowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżeczka mielonego maku 125 g cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 150 g + 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać masło. Dodać mąkę, a następnie 150 g jogurtu. Ciasto nałożyć do...

  • Sprawdzony przepis na "Torcik z ziarenkami maku i pomarańczami"

  • Ciasto: - 4 jajka, - 80 g cukru, - 80 g mielonego maku, - 40 g mąki pszennej, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, do przełożenia: - 1 puszka brzoskwiń, - 0,7 lt. śmietany 30 proc., - 3 łyżki cukru pudru, - 3 śmietan-fixy, - 1 łyżka żelatyny, - 1 łyżka maku do dekoracji Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z jajkami i dodać, ostrożnie mieszając, obie mąki...

  • Esencja świąt!

  • Babka "piegusek"

    Składniki: 3 jajka szczypta soli szklanka cukru pudru cukier waniliowy szklanka oleju 250 g twarogu (najlepiej mielonego) szklanka mąki typ 550 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mielonego maku garść rodzynek 2 łyżki rumu lub brandy masło i mąka do formy cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek...

  • Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z...

  • Nadziewane rogaliki

    Składniki: szklanka mąki pszennej typ 450 szczypta soli 250 g mielonego chudego twarogu 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu szklanka masy makowej z puszki garść rodzynek białko z jednego jajka do posmarowania rogalików po łyżeczce suchego maku i cukru pudru do posypania Przygotowanie: 1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mielony twaróg, olej, sól i łyżkę miodu. Wymieszaj...

  • Przepis jak przygotować kotlety mielone.

Artykuły na temat: przygotowanie maku mielonego
  • Kurczak na wzmocnienie

    .... Trzeba pamiętać, że nie jest zalecany kobietom w ciąży i osobom chorującym na wrzody. Hinduski kurczak Składniki na 4 porcje: kurczak, 4 papryczki chili, garść orzechów włoskich, łyżka mielonego maku, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka tłuczonego kminku, sól, pieprz, cebula, 3 ząbki czosnku, 30 g imbiru, 60 ml oleju, 200 ml mleka kokosowego, limonka i cytryna. Przygotowanie: Kurczaka...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...5 goździków  1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 2 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Śledzie odmocz(...)Masa makowa Bakalland Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Świąteczne smakołyki

    Są takie potrawy, które podajesz w Boże Narodzenie co roku. Może skusisz się na przygotowanie ich nowych wersji lub zastąpisz je innymi? Wypróbuj nasze przepisy na ryby, mięsiwa i grzyby oraz smakołyki z maku i piernika.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Makowiec w duecie

    ...: Gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Mielimy go 2 razy. Następnie do zmielonego maku dodajemy cukier puder, cały olejek rumowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko delikatnie, ale...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Serowe pyszności

    Seromakowiec Składniki: 1,5 szklanki mąki, żółtko, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru. Masa makowa: 500 g maku, białko z 1 jajka, 2 jajka, szklanka cukru pudru l aromat waniliowy, 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru pudru. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i włóż w folii do lodówki na 25

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Jednak aby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o kilka detali. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis. Jak kupić dobre mięso...