• Informacje na temat:

    przygotowanie indyka

Przepisy na temat: przygotowanie indyka
  • Rolada z indyka

    Przygotowanie 1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.  2. Chleb tostowy lub bułkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając, smaż 3-5 min. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Do...

  • Indyk z fasolą

    Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych? Pozwalają nam zaoszczędzić czas i są bardzo sycące. Jeśli masz ochotę na takie danie w nowej odsłonie, wypróbuj przepis z książki "Dania i potrawy jednogarnkowe siostry Marii".

  • Indyk w jarzynach

    Kiedy twoje dziecko skończy 8. miesięcy możesz podać mu indyka z warzywami.

  • Zupa wiosenna z indykiem

    Składniki: 1/2 marchwi 1/4 pietruszki 1/2 ziemniaka mały plasterek kalarepki 20 g fileta z piersi indyka łyżeczka masła lub oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Jarzyny starannie umyj, obierz i ponownie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na drobne kawałki. 2. Filet z piersi indyka dokładnie umyj w gorącej wodzie. 3. Pokrojone warzywa zalej szklanką wrzątku...

  • Gulasz z indyka

    Składniki: 1 kg udźca z indyka 3 cebule łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 liście laurowe cebula 4 ziela angielskie olej natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Udziec umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wsyp słodką paprykę i paprykę wędzoną...

  • Pilaw z indykiem

    Składniki: 60 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 2 szkl. ryżu 2 ząbki czosnku ok. 3 szkl. bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Filet z indyka opłucz, osusz...

  • Sałatka z indykiem

    Składniki: 8 młodych ziemniaków 40 dag żółtej fasolki szparagowej 4 średnie pomidory 40 dag wędzonego fileta z indyka kilka listków sałaty lodowej Pesto 2 pęczki bazylii 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki startego parmezanu 6-7 łyżek oliwy dodatki: sól, pieprz, cukier, świeże zioła do dekoracji Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Fasolkę...

  • Pieczony indyk

    Pomarańczowy filet Sposób przygotowania Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz...

  • Buraczkowa z indykiem

    Składniki: 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/2 ziemniaka 1/2 niewielkiego buraczka 1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego 20-30 g surowego fileta z piersi indyka Przygotowanie:  1. Ziemniaka, marchewkę oraz pietruszkę obierz i dokładnie umyj. 2. Buraczka umyj i ugotuj osobno do miękkości. Dopiero później starannie obierz go ze skórki. 3. Pozostałe warzywa włóż do wrzątku i gotuj...

  • Indyk ze szpinakiem i mozzarellą

    Idealna propozycja na weekendowy obiad. Mięso z indyka należy do jednego z najzdrowszych, a jednocześnie łatwo je przyrządzić. Pysznie nadziane roladki nie mają sobie równych.

Artykuły na temat: przygotowanie indyka
  • Zapiekanka z indykiem

    Przygotowanie: 1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 5 steków. Obrane cebule kroimy w niezbyt grube plastry.  2. Plastry boczku przekrawamy na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, by stał się chrupiący, przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy steki z indyka z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy...

  • Gulasz z indyka z fasolką

    Dietetycy zalecają włączenie indyka do codziennego jadłospisu, zawiera on dużo potasu i żelaza. Zobacz, jak przygotować z niego gulasz...

  • Indyk faszerowany bakaliami

    Przygotowanie: 1. Do dużego garnka lub miski nalej wodę i posól (1 i ½ łyżki soli na 1 litr wody). Do solanki włóż indyka, odstaw na całą noc. 2. Jabłka...

  • Indyk pachnący ziołami

    Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szaszłyk z indyka

    Mięso indycze jest dość chude i bywa suche. Ci, którzy nie dbają o linię, mogę przełożyć kawałki indyka boczkiem lub kawałkami kiełbasy i ćwiartkami cebuli.

  • Kanapka z grillowanym indykiem

    Przygotowanie: Sznycle obsmaż na patelni grillowej. Bekon przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Pomidory pokrój w plastry. Bułki przekrój. Obie części...

  • Rolada z indyka

    Przygotowanie:  1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.  2. Chleb tostowy lub bułkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając, smaż 3-5 min. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Do...

  • Dietetyczne krokiety z mięsem z indyka

    Przygotowanie: Drobno posiekać cebulę, podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor. Zemleć mięso indyka i dodać do cebuli. Wbić jedno jajko i wymieszać....

  • Indyk z nadzieniem warzywnym

    Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczeni. Proponujemy prawdziwie świąteczny sposób na faszerowanego indyka.

  • Indyk, gęś czy kaczka?

    Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, pierś (bez skóry) jest najchudsza (200 g to tylko 160 kcal), przy tym sycąca i smaczna. Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem - 100 g to 339 kcal. Ale gęś ma korzystny skład tłuszczów. Dostarczy dużo kwasów jedno  i wielonienasyconych, w tym korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Kaczka również jest  dość kaloryczna (337 kcal  w 100

Zdjęcia na temat: przygotowanie indyka
Wideo na temat: przygotowanie indyka
  • Najlepszy sposób na indyka z warzywami

    Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiednio przyrządzić indyka z warzywami? Wystarczy parę chwil, by przygotować to wyborne danie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić przepysznego indyka z warzywami!

  • Najlepszy sposób na indyka z warzywami

    Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiednio przyrządzić indyka z warzywami? Wystarczy parę chwil, by przygotować to wyborne danie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić przepysznego indyka z warzywami!

  • Najlepszy sposób na indyka z warzywami

    Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiednio przyrządzić indyka z warzywami? Wystarczy parę chwil, by przygotować to wyborne danie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić przepysznego indyka z warzywami!