• Informacje na temat:

    przygotowanie czerwonej kapusty do kaczki

Przepisy na temat: przygotowanie czerwonej kapusty do kaczki
  • Kaczka pieczona z jabłkami

    To mięso rozpływa się w ustach!

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    Bosackiej potrzebne będą następujące składniki:  Przygotowanie pierogów zaczynamy od obrania cebuli, pokrojenia jej w kostkę i podsmażenia na patelni na oleju, aż do zarumienienia, którą następnie...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym

    Składniki: 4 piersi z kaczki 4 jabłka 50 g świeżego imbiru 1 cebula 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego sól zmielony czarny pieprz 1 łyżki oliwy Sposób przygotowania: 1. Piersi z kaczki oczyścić i naciąć skórę w kilku miejscach, by powstała kratka. Następnie ostrym, długim nożem wyciąć w nich kieszeń. 2. Dwa jabłka oraz imbir obrać i pokroić w kostkę. Część...

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    .... Dobre rady kucharza Przed smażeniem skórę na filetach ponacinaj  w romby. Dzięki temu tłuszcz będzie się szybciej wytapiał. Tłuszcz z kaczki, który się wytopi przecedź i zlej do słoika. Trzymaj go w lodówce do 2 tygodni. Wykorzystaj do czerwonej kapusty, knedli, smażenia ziemniaków.

  • Jak wprowadzić w życie noworoczne postanowienia?

    ...typu fast-food łatwiejsza będzie do przyjęcia surówka w postaci czerwonej kapusty z przyprawą gyros, niż typowa wielowarzywna z ziołami. Przy posiłkach, na których przygotowanie i zjedzenie zazwyczaj(...) a poczucie kompetencji rośnie, gdy przygotuje się odpowiednią strategię działania. Pozbycie się bezpodstawnych uprzedzeń do warzyw i owoców, przygotowanie planu działania, sprawdzonych przepisów i akcesoriów...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...do wrzątku, ugotować. Podawać z szarym sosem. Szczupak faszerowany smażony Składniki i przygotowanie jak wyżej. Rybę delikatnie usmażyć na maśle. Najpierw na niewielkim ogniu, potem ogień zwiększyć(...) czasu do czasu powstałym sosem. Sprawdzić, czy miękki, polać śmietaną rozrobioną z mąką, zdjąć pokrywkę i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż się zrumieni. A ptaki? - Kuropatwy, dzikie kaczki. Jak się...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 łyżki soku z cytryny, - 1.6 kg czerwonej kapusty, - 2 cebule, - 2 łyżki sklarowanego masła, - listek laurowy, - 3-4 goździki, - 375 ml soku jabłkowego, - 3-4 łyżki wytrawnej Sherry, - opakowanie(...), - pęczek majeranku, - pół pęczka pietruszki, - 25 g masła, - sół, pieprz, - sprawiona gęś (ok 4,5 kg) z podrobami i szyją, - 150 g marchewki, - główka czerwonej kapusty, - 30 g sklarowanego masła...

  • Najcenniejsze ziółka

    ..., dania z kapusty, fasoli i grochu), sosy, potrawy mięsne (np. pieczony schab, polędwiczki wieprzowe, kaczkę), a także dodawać do pieczonych warzyw (np. zapiekanych ziemniaków). • Mięta pieprzowa...

Artykuły na temat: przygotowanie czerwonej kapusty do kaczki
  • Pierś kaczki z jabłkami! Zdradzamy, czym natrzeć mięso przed pieczeniem

    Jabłka umyj, ale ich nie obieraj.  Usuń gniazda nasienne i pokrój  w ósemki. Piersi kaczki natnij od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Dopraw solą, pieprzem  i natrzyj startą skórką(...) kaczki włóż do żaroodpornego naczynia i włóż do pieca nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut. Na patelni po kaczce ułóż pokrojone jabłka, dołóż pokrojoną w piórka cebulę, wlej trochę oleju i podsmaż...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Niebo w gębie

    ...porcje, ułóż na półmisku. Do sosu wlej śmietanę wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotuj na małym ogniu, przypraw do smaku. Gęś polej sosem. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty i pieczonymi(...), tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Klejnoty stołu

    ...popełnić podczas pieczenia ciasta   Kaczka z kapustą czerwoną i granatami Składniki: 2 małe kaczki sól, pieprz pęczek tymianku 2 kawałki cynamonu 3 cebule 150 g dżemu jabłkowego 2 łyżki sklarowanego masła Dwa słoiki czerwonej kapusty (po ok. 850 ml) 1 owoc granatu 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki octu winnego Plastry jabłka i świeży tymianek do dekoracji...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 łyżki soku z cytryny, - 1.6 kg czerwonej kapusty, - 2 cebule, - 2 łyżki sklarowanego masła, - listek laurowy, - 3-4 goździki, - 375 ml soku jabłkowego, - 3-4 łyżki wytrawnej Sherry, - opakowanie(...), - pęczek majeranku, - pół pęczka pietruszki, - 25 g masła, - sół, pieprz, - sprawiona gęś (ok 4,5 kg) z podrobami i szyją, - 150 g marchewki, - główka czerwonej kapusty, - 30 g sklarowanego masła...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Historia pewnej bułki

    ...: 500 g poszatkowanej białej kapusty, 1 szklanka posiekanej bazylii, 1 twarde jabłko obrane i pokrojone w cienkie paski Na sos: 250 g sosu aioli, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 cebulki szalotki drobno(...). Przygotuj sałatkę z kapusty, bazylii i jabłka, polej sosem i wymieszaj. Pieczeń pokrój w cienkie plastry. Układaj je wraz z serem i warstwą sałatki na kromkach przekrojonej bagietki. Do kanapek podaj...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...