• Informacje na temat:

    przetwory z pora na zimę

Przepisy na temat: przetwory z pora na zimę
Artykuły na temat: przetwory z pora na zimę
  • Pora na ogórka z pola

    ...na małosolne.  - Ogórki z pierwszych zbiorów nie do końca nadają się, by robić z nich przetwory na zimę: okazuje się, że po otwarciu słoika ogórki robią się miękkie albo pękają. A to dlatego, że(...) ciśnienia. - Dlatego kiedy otwiera się słoik, lepiej robić to tam, gdzie był on przez całą zimę - dodaje. Rozmówczyni PAP z IO w Skierniewicach dodaje, że do kwaszenia ogórków najlepiej nadają się...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

    Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com.

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com. Książka dostępna w księgarniach Empik na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Pora na ślub

    ...się tylko w ustach, no i pieczenie prosiaka. Do łask wraca staropolskie menu. Pasztety, kaszanki, mięsiwo i przetwory rodzimej produkcji nasycą najbardziej wymagających smakoszy. Prym wiodą też pyszne...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    ...pora na świeże owoce i warzywa. Zimą lepiej je gotować, piec, bo ciepłe jedzenie podnosi odporność. Orkisz w roli głównej Jego dodatek do codziennego menu zapobiega chorobom cywilizacyjnym i poprawia...

  • Ta odmiana śliwek bywa niedoceniana przez wiele osób. Tymczasem okazuje się, że mirabelki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mirabelki rosły niemal na każdym, wiejskim podwórku. Nie brakowało ich także w sadach. Z biegiem lat straciły na popularności i zostały wyparte przez inne drzewa owocowe. W ostatnim czasie trend ten się odwrócił, a te małe, złociste owoce ponownie wracają do łask. Warto wiedzieć, że chociaż wyglądają...