• Informacje na temat:

    przetwory z polski

Przepisy na temat: przetwory z polski
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Kiszony ogórek wydaje się być wynalazkiem na wskroś polskim. Tymczasem tradycja konserwowania warzyw w occie lub solance jest znana na całym świecie i praktykowana od czasów starożytnych. Ich właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają się bogatym źródłem zarówno witamin niezbędnych dla zdrowia i urody, jak...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Quinoa, najzdrowsze ziarno

    Nazywana jest złotem Inków, bo to oni uprawiali ją już 5 tys. lat temu. Jej polska nazwa to komosa ryżowa. Nie zawiera glutenu. Zobacz, ile wartości mieści się w jej maleńkich kuleczkach i dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Czas na letni obiad

    Dla przedszkolaka Kilkulatek na pewno chętnie zje wakacyjne proste dania z dodatkiem słodkich, świeżych truskawek, np. makaron lub ryż. Całość wystarczy polać śmietaną i smaczny posiłek gotowy. Taki owocowym musem można przyozdobić naleśniki na słodko. Idealne do zamrożenia  Truskawki to owoce idealne na przetwory. Nadają się na dżemy, konfitury i kompoty. Dla dzieci warto mrozić...

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • Badania alarmują – Polacy jedzą za mało ryb!

    Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

Artykuły na temat: przetwory z polski
  • Przetwory z truskawek

    ...prostu lepsze. A te niezwykle rzadkie, ale wyjątkowo dobre na przetwory truskawki kaszubskie, to już w ogóle są malusieńkie, prawie jak poziomki - a przebijają aromatem inne odmiany... Warto się...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...pojawiać się puste słoiki, szatkownice, gąsiorki i butelki. Moda, która obecnie trwa, to nie chwilowy trend na bycie retro. Przetwory raczej nie znikną jak subkultura emo czy hipsterskie rogowe oprawki(...) zapasów na kolejny rok. Dlaczego przetwory? Powodów jest kilka. Przede wszystkim przygotowane w domu, bez konserwantów, pasteryzowane własnym sumptem są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te, które...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Najpiękniejsze miejsca w Polsce, które warto odwiedzić jesienią

    Jesień to doskonała pora na zwiedzanie Polski. Wciąż można liczyć na dobrą pogodę, cieszyć się kolorowymi liścmi i bajecznymi krajobrazami. Jeśli nie macie pomysłu gdzie wybrać się tej jesieni, to przygotowaliśmy dla was kilka propozycji. W tych miejscach na pewno poczujecie klimat najbardziej kolorowej pory roku!

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    Ogórek powinien być zielony. Nic odkrywczego? To dlaczego proponują nam żółte! Powinien być twardy i pokryty kolczastymi wypustkami. To znak, że jest świeży. Latem interesują nas tylko takie, polskie, gruntowe ogórki.

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Wakacje w Polsce: Festiwale, koncerty, festyny!

    Proponujemy wam dodatkową rozrywkę w bonusie do wczasów! Latem turystyczne regiony Polski szykują dla nas mnóstwo atrakcji. Dokądkolwiek się wybieracie, sprawdźcie, co dzieje się w okolicy.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...