• Informacje na temat:

    przetwory z jagod lesnych

Przepisy na temat: przetwory z jagod lesnych
  • ABC letniej diety

    ..., aby brzdąc między 1. a 3. rokiem życia wypijał około 2-4 szklanek mleka (z czego 1-2 porcje powinny zastąpić przetwory mleczne). Latem produkty nabiałowe można podawać w atrakcyjnej formie. Maluchowi z pewnością przypadną do gustu kaszki na mleku posypane malinami lub jagodami. Na śniadanie dziecko z apetytem zje twarożek z owocami lub rzodkiewką i szczypiorem czy kanapkę z serem żółtym, sałatą...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Skarby natury szanujmy. Nie tylko smaczne, ale ile pomagały finansowo wielu wartościowym osobom. Nie wszyscy pamiętają.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dlatego też konserwujemy owoce na zimę w postaci kompotów, soków, dżemów czy powideł, oczywiście przy użyciu sporej ilości cukru. Tak przygotowane przetwory są z pewnością pyszne, ale tracą wiele substancji odżywczych. No i ten cukier... biała trucizna. Zastanawialiście się kiedyś jak inaczej utrwalać owoce, bardziej zdrowo ale równie skutecznie?

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

Artykuły na temat: przetwory z jagod lesnych
  • Już czas robić przetwory

    Skuśmy się na nowe smaki. Dżem malinowy zróbmy z bananami. Wiśniową konfiturę wzbogaćmy czekoladą, a jagody − jabłkami.

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • ABC letniej diety

    ..., aby brzdąc między 1. a 3. rokiem życia wypijał około 2-4 szklanek mleka (z czego 1-2 porcje powinny zastąpić przetwory mleczne). Latem produkty nabiałowe można podawać w atrakcyjnej formie. Maluchowi z pewnością przypadną do gustu kaszki na mleku posypane malinami lub jagodami. Na śniadanie dziecko z apetytem zje twarożek z owocami lub rzodkiewką i szczypiorem czy kanapkę z serem żółtym, sałatą...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Aby przetwory były tego roku stylowe i dobrze opisane, naklejcie na nie specjalnie przygotowane dla Was etykiety! Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Jeśli chcesz bez trudu rozpoznać, co znajduje sie w słoiczkach, pobierz i wydrukuj przygotowane przez nas etykiety. Z pewnością będą ozdobą każdej spiżarni. Potrzebujesz pojedyńczych arkuszy? Oto one: Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać etykiety na dysku. Życzymy udanych przetworów!...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...