• Informacje na temat:

    przetwory z fasolki

Przepisy na temat: przetwory z fasolki
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..." - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć słoiki. "Wystarczy przelać je wrzątkiem. Jeśli planujemy przygotować większą liczbę słoików, możemy wyparzyć je w zmywarce. Do tak przygotowanych słoików przelewamy przetwory, zakręcamy je. Słoiki...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Zioła w diecie dzieci

    Zioła od wieków stosowane są zarówno w kulinariach, jak i medycynie. Łagodzą zaburzenia ze strony układu pokarmowego, pomagają zwalczać infekcje, są sprawdzonym środkiem profilaktycznym, a także wzbogacają smak potraw. Ze względu na łagodne, lecz skuteczne działanie polecane są szczególnie w łagodzeniu dolegliwości u dzieci i niemowląt. Nie każda roślina jednak sprawdza się jako homeopatyczny środek zaradczy.

  • Młode jarzynki

    ...gruntowych na straganach pojawiają się dopiero w lipcu. Można je jeść na surowo, ale też przygotowywać z nich zupy, sosy i... przetwory na zimę, np. zdrowy, domowy ketchup dla dzieci! Sałata Choć sałata...

Artykuły na temat: przetwory z fasolki
  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże, np. likopenu ma 3 razy więcej. Jedzmy więc przetwory pomidorowe przez całą zimę tak często, jak się da. Zapobiegają zawałowi i miażdżycy. Zawarte w nich likopen i wit. K powstrzymują powstawanie...

  • Smaczne przetwory domowe

    Przetwory z warzyw i owoców, informacje ogólne - to, co powinniśmy wiedzieć:

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Przed nami (dosłownie i w przenośni) sezon ogórkowy. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

  • Jak uzupełniać niedobory?

    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak wyeliminować alergen, ale zadbać o odpowiednie ilości tego pierwiastka, który jest niezbędny do rozwoju kości, zębów i prawidłowej pracy układu nerwowego?

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...i chłodnym miejscu. Za kilka miesięcy będą wyśmienitym dodatkiem do mięs i kanapek. Fasolka konserwowa Składniki na 2 słoiki o poj. 500 ml: 50 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej, strąk...

  • Kiszenie czas zacząć

    Kwaszone warzywa były dawniej podstawą zimowej kuchni. Warto wrócić do tej tradycji, bo są bardzo zdrowe.

  • Skąd wziąć wapń, jeśli nie lubisz mleka

    By mieć zdrowe kości, powinnaś dostarczać sobie ok. 1000 mg wapnia dziennie (1500 mg - jeśli przechodzisz menopauzę). Najlepsze źródło tego pierwiastka to mleko i jego przetwory (ok. 4 szklanek mleka dziennie). Jeśli masz na te produkty uczulenie albo ich nie lubisz, włącz do diety inne pokarmy zawierające dużą ilość wapnia. Specjaliści podkreślają, że nawet podczas przyjmowania suplementów...

  • Za dwóch czy dla dwojga?

    ..., początkowo ma wielkość fasolki. Nigdy, na szczęście, nie osiągnie w brzuchu mamy rozmiarów dorosłego człowieka. Podwajanie porcji nie ma żadnego uzasadnienia. W pierwszym trymestrze wystarczy dodać(...) się kosztem kości matki. Jakie są naturalne źródła wapnia? Mleko i przetwory mleczne - ta odpowiedź niemal automatycznie ciśnie nam się na usta. Owszem, to prawda. Jednak mleko krowie jest mocno...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ..., boczek, słonina, tłuste mięsa, przetwory mięsne, tłuste sosy oraz wysokotłuszczowe desery. Osoba z chorobą trzustki powinna spożywać niewielkie posiłki co trzy godziny. Niewskazane jest picie mocnej(...), - kawałek pora, - 2-3 małe ziemniaki, - garść młodej fasolki szparagowej dobrze obranej z włókien, - 1/2-1 pęczek koperku, - liść laurowy, - ziele angielskie, - sól, pieprz ziołowy...

  • Skutecznie leczymy chore nerki

    Z wyglądu przypominają fasolki. Ukryte z tyłu ciała na co dzień rzadko są obiektem naszego zainteresowania. Ale pełnią bardzo ważną rolę! Filtrują krew i zajmują się usuwaniem z organizmu wszystkiego(...), cebula, kukurydza, ogórki oraz produkty pełnoziarniste i masło. Do picia najlepsze są świeżo wyciskane soki owocowe, zwłaszcza cytrusowe. Powinnaś ograniczyć: mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby...

Wideo na temat: przetwory z fasolki
  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.