• Informacje na temat:

    przetwory z dużych ogórków

Przepisy na temat: przetwory z dużych ogórków
  • Pikantne ogórki

    ..., by powstały przepyszne przetwory.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Prawdy i mity o diecie malucha

    ...(np. z oliwek, rzepakowy bezerukowy, sojowy). Do diety starszych dzieci (po 3. rż.) można natomiast stopniowo wprowadzać wysokiej jakości margaryny miękkie. Czy kupowane w sklepie przetwory dla(...) uprawianych w pobliżu intensywnie uczęszczanych dróg lub w dużych miastach, ponieważ mogą one być zanieczyszczone metalami ciężkimi, np. ołowiem. Czy mleko kozie lub owcze jest zdrowe i odpowiednie...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...barwniki oraz dodatki zakwaszające i zagęszczające. Dlatego konfitury, dżemy, marynaty, soki oraz wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne. Sama decydujesz o smaku oraz ilości(...) sztucznych. 1. Wybierz produkty Na przetwory wybieraj owoce i warzywa świeże zdrowe, bez plam i suche (nasiąknięte wodą szybko zgniją). Pamiętaj, najlepsze dżemy, konfitury czy marynaty otrzymasz...

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Warzywa i owoce od kuchni W święta z wypiekami na twarzy czekamy na tradycyjne potrawy. Sprawdź, jaką rolę w świątecznych daniach odgrywają warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące. Nie tylko mogą stanowić one element całych dań jak w przypadku czerwonego barszczu czy sałatki jarzynowej, ale sprawdzą się też jako dodatki podczas świątecznej biesiady - np. szklanka soku jabłkowego nie tylko...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

Artykuły na temat: przetwory z dużych ogórków
  • Sposoby na udane przetwory

    ...​Robienie dżemów czy konfitur każda pani domu ma w jednym palcu, ale... warto niektóre patenty poznać albo sobie je przypomnieć. A wtedy przetwory na pewno nam się udadzą.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Pora na ogórka z pola

    ...tych warzyw to pomysł późniejszy - z XVIII-XIX wieku. - Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent(...) na małosolne.  - Ogórki z pierwszych zbiorów nie do końca nadają się, by robić z nich przetwory na zimę: okazuje się, że po otwarciu słoika ogórki robią się miękkie albo pękają. A to dlatego, że...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...pojawiać się puste słoiki, szatkownice, gąsiorki i butelki. Moda, która obecnie trwa, to nie chwilowy trend na bycie retro. Przetwory raczej nie znikną jak subkultura emo czy hipsterskie rogowe oprawki(...) zapasów na kolejny rok. Dlaczego przetwory? Powodów jest kilka. Przede wszystkim przygotowane w domu, bez konserwantów, pasteryzowane własnym sumptem są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te, które...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...i chłodzące właściwości ogórków są doceniane w branży kosmetycznej. Wyciągi z zielonych warzywo to częsty składnik mleczek, kremów czy toników. Sok ze świeżego ogórka oczyszcza skórę, a jednocześnie ją(...). 15. Miąższ ogórka może być aż do 6 stopni Celsjusza chłodniejszy od temperatury panującej w jego otoczeniu. 16. Orzeźwiające właściwości ogórków i soku z tych warzyw doceniał sam Juliusz Cezar...

  • To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób Fot. 123RF/Picsel Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki. Jakie właściwości...

  • Smaczne przetwory domowe

    Przetwory z warzyw i owoców, informacje ogólne - to, co powinniśmy wiedzieć:

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...