• Informacje na temat:

    przetwory z cytryn

Przepisy na temat: przetwory z cytryn
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    Chyba każda mama słyszała, że szpinak to kopalnia żelaza, a cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Sęk w tym, że to nieprawda. Czas na rozprawienie się z najczęściej powtarzanymi mitami.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dlatego też konserwujemy owoce na zimę w postaci kompotów, soków, dżemów czy powideł, oczywiście przy użyciu sporej ilości cukru. Tak przygotowane przetwory są z pewnością pyszne, ale tracą wiele substancji odżywczych. No i ten cukier... biała trucizna. Zastanawialiście się kiedyś jak inaczej utrwalać owoce, bardziej zdrowo ale równie skutecznie?

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

Artykuły na temat: przetwory z cytryn
  • Czas na lecznicze mikstury

    ...sok z 3-4 cytryn, 1/3-1/2 kg cukru, wymieszaj. Przecedź i połącz z 1 l wódki. Rozlej do butelek. Nalewka z pigwy Kilogram pigwy pokrój. Przełóż do słoja, zasyp cukrem (1/2 kg) i odstaw na kilka...

  • Super owoc o nadzwyczajnych właściwościach

    ...nadciśnienia podaje się w trakcie 4 tygodniowej kuracji witaminę P w postaci 1 kg przetworzonych aronii, po 25 dkg dziennie. Gdyby zastąpić ją innymi owocami, pacjent musiałby zjeść 25 kg cytryn lub 35 kg mandarynek. Przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, zapalenia błony śluzowej żołądka, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. Marcin...

  • Kuracje z czarnego bzu ukoją kaszel i gorączkę

    Przetwory z baldachów czarnego bzu działają napotnie i wykrztuśnie. Wspomagają układ odpornościowy podczas walki z chorobą. Łagodzą stany zapalne, dobrze zwalczają wirusy. Dodatkowo: poprawiają(...) Przygotuj: 40 świeżych baldachów kwiatu czarnego bzu, 1 l wody, 1 kg cukru i 3 cytryny. Kwiaty opłucz, ułóż w słoju i zalej wrzątkiem. Słój zakręć i odstaw na 24 godziny. Na drugi dzień przelej...

  • Gdy czujemy się źle

    ...: alkohol, kawa, czarna herbata, słodycze, żywność typu fast food, napoje gazowane, cukier, mąka i jej przetwory. Odczyn kwaśny dają także jaja, kasza jęczmienna, ryż, płatki owsiane. Warto świadomie włączyć do jadłospisu produkty alkalizujące (odkwaszające). Zasadotwórcze są owoce i warzywa. Pomogą: burak czerwony, marchew, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie i śliwki. Warto pamiętać również...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    Domowe przetwory z warzyw i owoców mają ogromną przewagę na tymi sklepowymi! Nie zawierają bowiem konserwantów i barwników. I to ty decydujesz, ile dodasz do nich cukru czy soli! Nie żegnaj(...) cytrynowej.  W garnku zagotuj litr wody, dodaj sok z pięciu cytryn, 1/2 szklanki cukru, trzy liście laurowe, pięć goździków, szczyptę gorczycy. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda...

  • Post proroka Daniela

    ..., batatów, roślin strączkowych) oraz owoców o niskiej zawartości cukru (np. grejpfrutów, cytryn, jagód). Zupełnie wyklucza się z jadłospisu produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne, tłuszcze...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    ..., buraki, cebulę, marchew, czy kalafior znajdziemy w nich receptury na kiszonki z truskawek, cytryn, a nawet serów i mięs. Warto je wypróbować, bo ta zdrowa i tradycyjna metoda fermentacji zapewnia...

  • Najbogatsze źródła witaminy C

    Większość z nas z wysoką zawartością witaminy C kojarzy głównie cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Owszem, zawierają one jej sporo (ok. 50 mg na 100 g), ale nie najwięcej. Są rośliny, które stanowią(...) mineralne: potas, fosfor, wapń i magnez. Możemy sami zbierać jej owoce, jeść przetwory: dżem, konfitury, sok, syrop lub przyjmować preparaty, które ją zawierają. Produkty te dostaniemy w sklepach...

  • 4 sposoby na sprawniejsze kolana

    ...chrząstek i tkanek. Cenne dla stawów są zwłaszcza wit. C (znajdziesz ją w cytrynach, kapuście, papryce, ziemniakach), wit. E w( orzechach, pestkach słonecznika, awokado), wit. A (w marchwi, melonach). ● Nabiał i ryby dostarczą wapnia. Pierwiastek ten jest podstawowym budulcem kości. Dostarczysz go do organizmu, spożywając głównie mleko i jego przetwory (twaróg, jogurt, kefir), oraz ryby: makrelę...

  • Stres niszczy męską płodność

    ..., rybach), przetworach mlecznych i orzechach;  - witamina C — obecna w czerwonych porzeczkach, kiwi, ananasach, melonach, truskawkach, jagodach, pomidorach, brokułach, kapuście, pomarańczach, cytrynach...