• Informacje na temat:

    przetwory z buraków i marchwi

Przepisy na temat: przetwory z buraków i marchwi
  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców, najlepiej podzielonych na pięć porcji, z których jedną może stanowić szklanka soku owocowego lub warzywnego – tę zdrową zasadę regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków...

  • Jak wybrać bezpieczną żywność dla niemowlęcia?

    ...chemicznych może pojawiać się w warzywach, m.in. sałacie, burakach, marchwi czy ziemniakach. Metalami zanieczyszczone bywają również zboża, a w dalszej kolejności wszelkie powstałe na ich bazie przetwory i mąka. Niekorzystne działanie metali na zdrowie wiąże się przede wszystkim z faktem, że nie ulegają one biodegradacji i są kumulowane w organizmie w ciągu całego życia - np. w tarczycy, trzustce...

  • Zdrowy sok na Nowy Rok

    ...witaminę.   Witamina E może spowalniać proces starzenia, gdyż zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie powodowanym przez procesy utleniania. Pijąc szklankę soku z marchwi lub żurawiny,  dostarczamy(...), z których najbardziej znane to: Beta-karoten, czyli prowitamina A, odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo...

  • Zdrowie ma swój początek w jelitach

    ...zakwasza nasze ciało. Najsilniej: alkohol, kawa, czarna herbata, słodycze, żywność typu fast food, napoje gazowane, cukier, mąka i jej przetwory. Odczyn kwaśny dają także jaja, kasza jęczmienna, ryż...

  • Co uczula często, a co rzadko

    ..., podawaj je nieco później, niż przewiduje kalendarz żywienia, w porozumieniu z lekarzem. • Mleko i jego przetwory Białka mleka krowiego (kazeinowe i serwatkowe) są najczęstszą przyczyną alergii...

  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

Artykuły na temat: przetwory z buraków i marchwi
  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • Gdy czujemy się źle

    ...: alkohol, kawa, czarna herbata, słodycze, żywność typu fast food, napoje gazowane, cukier, mąka i jej przetwory. Odczyn kwaśny dają także jaja, kasza jęczmienna, ryż, płatki owsiane. Warto świadomie...

  • Kiszenie czas zacząć

    ...warzywom jędrności. Smak poszczególnych warzyw poprawią: Kapusty - kminek i koper. Można dodać też trochę marchwi, która przyspieszy fermentację mlekową. Ogórków - czosnek, koper, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Strączek ostrej papryczki sprawi, że będą lekko pikantne. Buraków - cebula i liście laurowe. Papryki - czosnek, liście laurowe, koper i ziele angielskie...

  • Zapasy na zimę

    ...spiżarnię przeznaczmy pomieszczenie przy zewnętrznej ścianie budynku, po północnej lub wschodniej stronie. Nie powinno być ono ogrzewane. Przetwory najlepiej przechowują się w ciemności. Jeśli(...) w słoju przetworu. 4. Regały w spiżarni nie powinny mieć zbyt głębokich półek. Gdy ustawimy przetwory najwyżej w dwóch rzędach, wszystko będzie dobrze widoczne i łatwo dostępne. Zadbajmy również, aby...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    Masz problem z tarczycą albo brakuje ci żelaza? Zobacz, co może zaburzać wchłanianie potrzebnych ci składników.

  • Buraczki

    ..., które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Forum: Jakie przetwory na jesień polecacie? ~ Gosha31 Warzywa te powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność. Korzeń buraka, dzięki zawartości cezu...

  • Jelito drażliwe

    To one dbają o prawidłowy skład flory bakteryjnej w Twoich jelitach. Najwięcej probiotyków, czyli pożytecznych bakterii zawierają kiszonki oraz fermentowane przetwory mleczne. Prebiotyki, które wspomagają namnażanie i wzrost probiotyków, znajdziesz w warzywach, zwłaszcza korzeniowych. Jak najczęściej sięgaj po: Kiszoną kapustę lub inne kiszone warzywa (ogórki, buraki, paprykę, marchew...

  • Dlaczego zimą lepiej nie jeść sałaty, bananów i pomidorów?

    Wiemy, że warzywa uprawiane w szklarniach są mniej smaczne, ale to niejedyny powód, dla którego o tej porze roku warto przyjrzeć się temu, co kładziemy na talerzu.

  • 5 sprawdzonych sposobów na zdrową krew

    ...1. Produkty mleczne, marchew i buraki Codziennie sięgaj po mleko lub jego przetwory. Dostarczają witaminy A, która usprawnia wykorzystanie żelaza pochodzenia roślinnego zwłaszcza w produktach(...)-karotenu, który przekształca się w witaminę A. Pij wyciśnięty z niej sok, możesz zmieszać go z sokiem z buraków. Nie zawierają zbyt dużo żelaza, ale za to mają barwniki, które czterokrotnie zwiększają...