• Informacje na temat:

    przetwory papryka w koncentracie

Przepisy na temat: przetwory papryka w koncentracie
  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dlatego też konserwujemy owoce na zimę w postaci kompotów, soków, dżemów czy powideł, oczywiście przy użyciu sporej ilości cukru. Tak przygotowane przetwory są z pewnością pyszne, ale tracą wiele substancji odżywczych. No i ten cukier... biała trucizna. Zastanawialiście się kiedyś jak inaczej utrwalać owoce, bardziej zdrowo ale równie skutecznie?

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

Artykuły na temat: przetwory papryka w koncentracie
  • Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

    ​Powinnaś wykluczyć z diety czekoladę, owoce cytrusowe, orzechy, dojrzałe sery podpuszczkowe i pleśniowe, ponieważ zawierają tyrozynę - silny alergen mogący prowokować bóle głowy. Przyczyniają się do nich także azotany, obecne w wędlinach, koncentratach, daniach błyskawicznych, dlatego ich również unikaj. Jeśli cierpisz na silne migreny, ogranicz spożycie mleka krowiego i jego przetworów - zastępuj je mlekami roślinnymi. Jedz produkty lekkie, świeże i jak najmniej przetworzone.

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Pięć sposobów na przyswajanie żelaza

    ...z tymi o dużej zawartości witaminy C (papryka, natka pietruszki, brokuły, brukselka, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, ananasy, maliny). Dostarcz sobie siarki Pierwiastkiem, którego odpowiednia...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Dieta na wzmocnienie odporności

    .... pomidory, marchew, czerwona fasola i takaż cebula, papryka, kapusta, buraki ćwikłowe czy jabłka. Bordowe, czerwone i szkarłatne produkty spożywcze są zwykle bardzo bogate w przeciwutleniacze (jak(...) zasiedlających cały układ trawienny. A co można kisić? Prócz kapusty i ogórków, które są już marką samą w sobie, nadadzą się też buraki, marchew, rzodkiewka, czosnek czy papryka. Oraz - co...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    Antybiotyki w mięsie, metale ciężkie w rybach, tłuszcze trans w słodyczach... Sprawdź, jakie substancje w żywności są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, i poznaj sposoby na ich unikanie.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Nie martw się o zapas

    ...się pleśń (także na owocach, koncentracie pomidorowym czy konfiturze), nie wystarczy pozbyć się nadpsutej części, trzeba wyrzucić całość. Choć tego nie widać, grzyby wnikają głęboko i wytwarzają...

  • Koniec lipca, sierpień i początek września to miesiące, w których na naszych stołach goszczą młode warzywa i świeże owoce, to także czas kiedy przygotowujemy z nich przetwory. Wszystko po to, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Fot.123RF/Picsel Domowe przetwory od lat cieszą się popularnością. Samodzielnie przygotowanie dżemów czy weków daje gwarancję ich najwyższej jakości. O ile słodkie przetwory urozmaicamy różnorodnymi dodatkami, to w kwestii warzyw zazwyczaj trzymamy się...