• Informacje na temat:

    przetwory ogórki

Przepisy na temat: przetwory ogórki
  • Pikantne ogórki

    Sposób przygotowania Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przepis...

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek

    Na sezon jesienno-zimowy zaopatrujemy się w słoikowe przetwory. Kucharz Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek. - Są fenomenalne, a my ich nie doceniamy - zauważa. Jakubiak radzi PAP Life, aby tak samo jak ogórki kisić czosnek, chili czy pomidory.

  • Białe szaleństwo

    ..., ogórkiem oraz posiekanym koperkiem i polany kilkoma łyżkami jogurtu lub śmietany. Nieco starszemu brzdącowi, który lubi ostrawe smaki, możesz przygotować twarożek czosnkowy. Wystarczy, że do...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają się bogatym źródłem zarówno witamin niezbędnych dla zdrowia i urody, jak(...) ogórki to wymarzony dodatek do dipów i past. Drobno posiekany ogórek, z jajkiem i majonezem zmieni się w apetyczną pastę do śniadaniowych kanapek. Utarty ogórek pozwoli także na szybkie przygotowanie sosu...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..." - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć słoiki. "Wystarczy przelać je wrzątkiem. Jeśli planujemy przygotować większą liczbę słoików, możemy wyparzyć je w zmywarce. Do tak przygotowanych słoików przelewamy przetwory, zakręcamy je. Słoiki...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...przetwory - dżemy, kompoty, konfitury, ogórki, pikle - powinno się zużyć w ciągu roku. Najlepiej spożyć je do wiosny. Nie chodzi o to, by opróżniły się słoje i półki na następne zaprawy. Zbyt długo(...) barwniki oraz dodatki zakwaszające i zagęszczające. Dlatego konfitury, dżemy, marynaty, soki oraz wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne. Sama decydujesz o smaku oraz ilości...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Warzywa i owoce od kuchni W święta z wypiekami na twarzy czekamy na tradycyjne potrawy. Sprawdź, jaką rolę w świątecznych daniach odgrywają warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące. Nie tylko(...), kiszone ogórki, zielony groszek i jabłka. Kompozycja z tak wielu polskich warzyw dostarczy niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów, więc tym bardziej nie powinno zabraknąć jej na...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...i oddechowy. Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację. Wśród żywności fermentowanej, po którą warto sięgać na co dzień, możemy wymienić kiszoną kapustę lub ogórki, jak również jogurty i kefiry. Warto tu zaznaczyć, że najzdrowsze są przetwory domowe, pozbawione środków służących przyspieszeniu procesów fermentacji. W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. domowego wyrobu...

Artykuły na temat: przetwory ogórki
  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...​Robienie dżemów czy konfitur każda pani domu ma w jednym palcu, ale... warto niektóre patenty poznać albo sobie je przypomnieć. A wtedy przetwory na pewno nam się udadzą.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Sprytne patenty na przetwory

    Nowicjuszkom pomogą uniknąć błędów, doświadczonym gospodyniom - uniknąć rutyny. Przetwory mają się udać, a my nie mamy się przy nich narobić!

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    ...sztucznych nawozów i pestycydów. Domowe przetwory nie zawierają też sztucznych barwników i konserwantów, które mogą wywoływać uczulenia. Mają jedynie sól, cukier i przyprawy, zapewniające smak(...), ginie w kontakcie z metalami.  Owoce podczas ogrzewania tracą ich nawet ponad połowę, ale reszta - w tym składniki mineralne - pozostają. Są jednak i takie produkty, np. ogórki czy kapusta, które...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

Wideo na temat: przetwory ogórki
  • Jednodniowa kiszonka - jak ją zrobić?

    Kiszonki to jedne z najcenniejszych przetworów, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw zna się już od starożytności, dziś jemy i przyrządzamy ich coraz mniej - a szkoda! Już jednodniowe kiszonki dostarczają niezbędnych składników do organizmu, wspomagają oczyszczanie, a także wybornie smakują! Zobaczcie, jak zrobić jednodniową kiszonkę z marchewek i gruntowych ogórków - to naprawdę proste!