• Informacje na temat:

    przetwory na zime z zielonych pomidorów

Przepisy na temat: przetwory na zime z zielonych pomidorów
  • Patison. Z czym się go je?

    ...wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym  farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy(...) w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    .... Witaminę E znajdziemy też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.   Należy pamiętać, że dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • obrodziły pomidorki więc zrobiłam przetwory na zimę :)

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Pyszna sałatka na zimę.

  • Kiedy kończy się "sezon pomidorowy" zrywam zielone pomidory: część z nich pozostawiam by dojrzały a z reszty robię pyszny zielony sos na zimę.

  • Wyszło mi wszystkich różnej wielkości 12 słoiczków.Sałatki mogą być również dodatkiem do kanapek.

  • Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.

Artykuły na temat: przetwory na zime z zielonych pomidorów
  • Dlaczego zimą lepiej nie jeść sałaty, bananów i pomidorów?

    Wiemy, że warzywa uprawiane w szklarniach są mniej smaczne, ale to niejedyny powód, dla którego o tej porze roku warto przyjrzeć się temu, co kładziemy na talerzu.

  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    Nic dziwnego, że po ostrej, długiej zimie nie jesteś w najlepszej formie. Ciągłe zmęczenie, senność czy kłopoty z włosami to częste o tej porze roku problemy. Podpowiemy, jak sobie z nimi radzić, a kiedy trzeba iść do lekarza.

  • Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

    ...krztyny silnej woli.  Pokaż mi, co chcesz zjeść, a powiem, jakich składników ci brakuje Chipsy Masz za mało elektrolitów: potasu i magnezu.  Jedz przetwory z pomidorów, banany, suszone morele...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...zamrażać. Soki i przetwory To kolejny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Możesz robić świeże, jednodniowe soki wyciskane z cytrusów, marchwi czy jabłek, albo przygotować przetwory(...) powidła śliwkowe będą idealnie smakować, jeśli zrobisz je z lekko już pomarszczonych śliwek (ale nie nadgniłych). Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je...

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...), które są smacznym dodatkiem do zup i sałatek, a także zielonych warzywach. Problem w tym, że choć jest w nich dużo żelaza, to tzw. niehemowego, które wchłania się znacznie słabiej niż hemowe. Nie...