• Informacje na temat:

    przetwory na zimę z czerwonej porzeczki

Przepisy na temat: przetwory na zimę z czerwonej porzeczki
  • Czerwona porzeczka: Daj się uwieść zdrowiu

    ...kłopoty ze skórą mają ludzie w każdym wieku. Niedoceniane właściwości ściągające czerwonej porzeczki pomogą regulować wydzielanie sebum i zapewnią działanie przeciwzapalne. Polecam "dawkowanie" doustne - zawsze skuteczne. To co jemy buduje nasze komórki, buduje nasze ciało. Warto użyć czerwonej porzeczki również jako maski dla odżywienia i oczyszczenia skóry twarzy, a nawet całego ciała...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Pyszne, świeże kolorowe

    Sezon na rodzime, świeże owoce trwa u nas bardzo krótko. Czereśnie, wiśnie, maliny, morele, porzeczki i jagody są dostępne tylko latem. Wykorzystaj to, że teraz masz ich pod dostatkiem. Codziennie podawaj je dziecku w różnej postaci. Delektując się tymi owocami, maluch może wiele zyskać. Przeczytaj, dlaczego warto, by twoje dziecko jadło czereśnie, porzeczki, morele i inne letnie owoce...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...składnika są owoce jagodowe i niektóre warzywa. Najwięcej witaminy C (w 100 g produktu) znajduje się w: czarnej porzeczce (183 mg), czerwonej papryce (144 mg), brukselce (94 mg), kalafiorze (69 mg...

Artykuły na temat: przetwory na zimę z czerwonej porzeczki
  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    Nic dziwnego, że po ostrej, długiej zimie nie jesteś w najlepszej formie. Ciągłe zmęczenie, senność czy kłopoty z włosami to częste o tej porze roku problemy. Podpowiemy, jak sobie z nimi radzić, a kiedy trzeba iść do lekarza.

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Naukowcom udało się...

  • Dobre bo domowe

    ..., potem wrzesień - gruszki, śliwki i czego dusza zapragnie.  Przyznam się, że moim ulubionym dżemem jest malinowy, uwielbiam też konfiturę z wiśni i galaretkę z czerwonej porzeczki. Natomiast od lat(...) Włoszka robi sama według przepisu przekazywanego przez pokolenia.  Wcześniej te słodkie przetwory na dobrą sprawę istniały tylko w brytyjskiej połowie mojej świadomości, bo oczywiście nie ma angielskiego...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?

    ...organizm w sezonie przeziębień, postawmy na: grejpfrut, cytrynę, pomarańczę, nać pietruszki i czarne porzeczki, a gdy zależy nam na soku z dużą zawartością antyoksydantów, sięgnijmy po jarmuż, aronię(...) przetworów na zimę lub chcemy ściśle trzymać się zasad diety, możemy zdecydować się na inne produkty rozgrzewające. Doskonale sprawdzi się jarmuż, pietruszka i winogrona. Do soków warzywnych możemy dodać...

  • Każdego roku borykamy się z tym samym problemem: które porzeczki wybrać? Wszystkie są smaczne, ale czy równie zdrowe? Fot. 123RF/Picsel Smak świeżo zerwanych z krzaczka porzeczek dla wielu osób są jednym z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak z utęsknieniem wyczekujemy momentu, kiedy ten przysmak ponownie zagości w naszych sklepach. Po porzeczki warto sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Co zyskujemy jedząc porzeczki? Badania wskazują, iż...

  • Maria Pakulnis: Cieszę się każdą chwilą

    ...rano dobrą kawą, świeżo pieczonym chlebem na zakwasie. Na każdą zimą przygotowuję przetwory: przeciery pomidorowe na zupę, konfitury z moreli, galaretki z czarnej i czerwonej porzeczki. Na targu kupuję owoce i warzywa, a potem zamykam w słoikach. Przez zimę słoiki znikają (śmiech). W bardzo lubianym przez czytelniczki "Tiny" serialu "Rozlewisko" zagrała pani ekscentryczną aktorkę, Ewę Sztern. - Na...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Fiński sposób na przeziębienia - sok lub smoothie z jarzębiny

    .... Rzeczywiście dla ludzi surowe owoce są ostre w smaku - wyjątkowo cierpkie i kwaśne. Nadają się jednak na przetwory. W jarzębinie jest trzy razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. Dodatkową zaletą(...) źródłem polifenoli - naturalnych antyoksydantów. "Warto pić gorący sok z jarzębiny na przemian z naparem z jagód czy czarnej porzeczki" - zalecają fińscy botanicy. Pomaga na przeziębienie oraz na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....