• Informacje na temat:

    przetwory na zimę brokuły

Przepisy na temat: przetwory na zimę brokuły
  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    ...zawierające ją warzywa i owoce, np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60 proc. - 70 proc., zabezpieczy także szklanka soku(...). Witaminę E znajdziemy też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.   Należy pamiętać, że dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...pamiętać, że bogatym źródłem beta-karotenu jest nie tylko marchewka, ale także dynia, czerwona papryka, szpinak, sałata, brokuły. Nadmiar szpinaku, rabarbaru oraz szczawiu może zaszkodzić dziecku. TAK...

Artykuły na temat: przetwory na zimę brokuły
  • Zasadowa dieta dla tych, którym zimą przybyło tłuszczyku

    ...zielone Jarmuż, brokuły, sałata, szpinak, ogórki, natka pietruszki - najlepiej jeść je na surowo (można np. szpinak lub jarmuż dodać do soku z owo- ców, zjeść jako sałatkę) albo gotowane na parze. Bez(...).  Nabiał Produkty mleczarskie mają bardzo niekorzystną dla naszego metabolizmu proporcję cukrów, tłuszczu i białka, spowalniają metabolizm. Dlatego w trakcie odkwaszania mleko i jego przetwory są...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Nie łam się w czasie zimy

    ...za gęstość kości, a przez to ich twardość i wytrzymałość. Przyspiesza ich zrastanie się. Wapnia dostarcza nam przede wszystkim mleko i jego przetwory. Dzienne zapotrzebowanie na wapń zapewnią np(...) wapnia są konserwy rybne, np. sardynki, czy szprotki, oraz ciemnozielone warzywa, jak kapusta włoska, brukselka, brokuły, sałata rzymska i nasiona roślin strączkowych: soi, soczewicy, fasoli. 2. Jedz...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    ...). Włącz do diety produkty bogate w witaminę K (pomidory, szpinak, jarmuż, brokuły) oraz witaminę C (czarna porzeczka, natka pietruszki, truskawki, kiełki rzodkiewki, soi). Kiedy jednak zauważysz, że...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?

    .... Duże ilości cynku znajdziemy w pietruszce, ale i w pomidorach. Do takiego soku możemy jeszcze dodać jarmuż, brukselkę czy brokuły (również bogate w ten wzmacniający odporność pierwiastek). Idealnie(...) przetworów na zimę lub chcemy ściśle trzymać się zasad diety, możemy zdecydować się na inne produkty rozgrzewające. Doskonale sprawdzi się jarmuż, pietruszka i winogrona. Do soków warzywnych możemy dodać...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

    ...krztyny silnej woli.  Pokaż mi, co chcesz zjeść, a powiem, jakich składników ci brakuje Chipsy Masz za mało elektrolitów: potasu i magnezu.  Jedz przetwory z pomidorów, banany, suszone morele, warzywa strączkowe i zielone liściaste, ziemniaki, pestki dyni oraz słonecznika, orzechy. Coś słodkiego Masz za mało chromu lub wody. Jedz gotowaną wołowinę, drożdże, jajka, brokuły, jabłka, grube kasze...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...