• Informacje na temat:

    przetwory fasolka szparagowa

Przepisy na temat: przetwory fasolka szparagowa
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..." - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć słoiki. "Wystarczy przelać je wrzątkiem. Jeśli planujemy przygotować większą liczbę słoików, możemy wyparzyć je w zmywarce. Do tak przygotowanych słoików przelewamy przetwory, zakręcamy je. Słoiki...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Zioła w diecie dzieci

    ...z kapusty i roślin strączkowych, które powinny być podawane dzieciom dopiero wtedy, kiedy ich układ pokarmowy będzie na to gotowy, czyli około 2 roku życia (wyjątkiem jest fasolka szparagowa i groszek...

  • Młode jarzynki

    ...pomidory lub trochę koncentratu pomidorowego. Fasolka Młode strączki szparagowej (a także zielony groszek czy bób) najlepiej smakują, gdy osiągną już zwykłą wielkość, ale ziarenka w środku są jeszcze "szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które...

Artykuły na temat: przetwory fasolka szparagowa
  • Smaczne przetwory domowe

    Przetwory z warzyw i owoców, informacje ogólne - to, co powinniśmy wiedzieć:

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Jak uzupełniać niedobory?

    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak wyeliminować alergen, ale zadbać o odpowiednie ilości tego pierwiastka, który jest niezbędny do rozwoju kości, zębów i prawidłowej pracy układu nerwowego?

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...i chłodnym miejscu. Za kilka miesięcy będą wyśmienitym dodatkiem do mięs i kanapek. Fasolka konserwowa Składniki na 2 słoiki o poj. 500 ml: 50 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej, strąk(...) wrzącą wodą i gotuj ok. 10 min. Fasolka powinna być lekko twarda. Odcedź ją na sicie i pozostaw do ostygnięcia. Koper umyj i porwij na mniejsze kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i wrzuć do...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Jedz na zdrowie - dieta zasadotwórcza

    Najważniejsze zasady diety Warzywa najważniejsze Zasadotwórczo działają: cukinia, bakłażan, dynia, sałata, szpinak (surowy), buraki, marchew, pomidory, ogórek, fasolka szparagowa. Jedz warzywa(...) i chleb - na nie uważaj Zakwaszają organizm: kasza jęczmienna, kuskus, płatki zbożowe, żytnie pieczywo, chleb pełnoziarnisty. Zalecane są natomiast przetwory z mąki orkiszowej i kasza jaglana. Na...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie. Zawarte...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany(...) i przetwory mięsne: Salami, surowa wędzona szynka, wędzone kiełbasy, surowe kiełbasy, kabanosy, mielonka, metka, solone mięso, pastrami, wszelkie wędliny suszone (np. szynka parmeńska, serrano czy włoskie...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...