• Informacje na temat:

    przepisy zielone szparagi

Przepisy na temat: przepisy zielone szparagi
  • Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

    Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa.

  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Wiosenny hummus ze szparagami i czosnkiem

    ...książce "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Malwina Bareła. Autorka - również bloga "Filozofia smaku" - dodaje, że hummus zazwyczaj posypuje za'atarem, czarnuszką albo(...) bowiem około kwadransa. Zaczynamy - jak instruuje Bareła - od odcięcia zdrewniałych końcówek od szparagów, które wyrzucamy. Pozbawione końcówek szparagi gotujemy na parze do miękkości, czyli przez około...

  • Zielone szparagi z potrawką

    Sposób na zielone szparagi.

  • Szparagi smażone

    ..., - pieprz, - 8 dag startego parmezanu, - 3 jajka, - 5-6 łyżek mąki, - 500 ml oleju do smażenia, - rukola, sezam i marynowany, - zielony pieprz Przygotowanie: Szparagi obierz, odetnij(...) z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj...

  • Szparagi zapiekane z szynką

    ..., - 1/2 łyżeczki cukru, - sol, pieprz. Przygotowanie: Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min(...) do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem...

  • To warzywo odmładza!

    Zarówno białe, jak i zielone szparagi są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, wit. A, C i E oraz dobroczynnych aminokwasów. Taka mieszanka to wymarzony eliksir na promienną, gładką i jędrną cerę. Sezon na świeże szparagi trwa krótko, warto więc jak najczęściej przyrządzać z nich sałatki na obiad lub kolację. Polecamy dwa przepisy na smakowite kompozycje, które znakomicie wpłyną na stan twojej...

  • Letnie, kulinarne inspiracje

    ..., jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasz.

Artykuły na temat: przepisy zielone szparagi
  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów. Fot. materiały prasoweEleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za...

  • Nowa kuchnia wegetariańska

    ...​Przepisy autorów znakomitego bloga "The Green Kitchen Stories" w książce odkrywającej bogactwo zielonych i zdrowych potraw.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Rdzawiec w liściach boćwiny, fenkuł i mango oraz menu na nadchodzący tydzień.

    ...wieczór będą zielone szparagi w sałatce. Dalej będzie tarta z wiosenną fetą i cukiniami oraz z miętą, łosoś w sosie szczawiowym bo szczawiu ci teraz dostatek!; kurczak z mangowym chutneyem(...) z ostatnich numerów “Régal” i bardzo mi się spodobał bo pierwsze RYBA a przepisy na ryby kolekcjonuję! Nie dla nas panierowane coś, smażone w głębokim tłuszczu i podane z kiszoną kapustą i z frytkami...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Anne-Sophie Pic, jedyna kobieta odznaczona 3 gwiazdkami Michelin, uczy i pokazuje w swojej nowej ksiazce " Scook 3. Przepisy dla dzieci" jak wyedukowac...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

Wideo na temat: przepisy zielone szparagi
  • Warzywne gulasze. Przepisy Darii Ładochy

    Daria Ładocha zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na wegańskie gulasze. Co się w nich znalazło? Blogerka kulinarna przygotowała: wegański gulasz z młodymi ziemniaczkami, gulasz z bakłażanem, szparagami i pesto zielonym, gulasz z fasolki szparagowej z młodym szpinakiem oraz kolorowymi paprykami i orzechami włoskimi. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news