• Informacje na temat:

    przepisy nalewki na spirytusie

Przepisy na temat: przepisy nalewki na spirytusie
  • Polski trunek - nalewka

    Wcale nie wódka jest najbardziej tradycyjnym trunkiem w Polsce. Kulinarną historię mają przede wszystkim owocowe nalewki.

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    ...owoce są słodkie, nie ma potrzeby dosładzania nalewki cukrem. Pierwszy etap "pracy" nalewki to maceracja - alkohol wyciąga z surowca jego właściwości. Różne przepisy różnie definiują czas maceracji(...) i bóle głowy. Alkohol do produkcji nalewki powinien mieć ok. 70 proc. (spirytus rozcieńczamy wodą lub wódką). Jeśli będzie zbyt mocny, owoce się "zetną" - zbyt duże stężenie alkoholu pozamyka ich...

  • Nalewki lecznicze

    ...morelę. Przepisy pochodzą z książki "Nalewki lecznicze"(...)Podajemy kilka doskonałych przepisów na nalewki pochodzących z książki "Nalewki lecznicze" . Większość przepisów w tym zbiorze pochodzi więc z dawnych notatek, kalendarzy czy ustnych relacji. Są...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Jeśli robicie nalewki (np. ze śliwek, z wiśni, winogron) i zostaną Wam owoce to proponuję zrobić z nich pyszne i bardzo alkoholowe czekoladki. Roboty 5 minut a efekt naprawdę fajny. I nic się nie zmarnuje ;)

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

  • Sprawdzony przepis na "Nalewki leśniczego"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

Artykuły na temat: przepisy nalewki na spirytusie
  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    ...posiłków. To smaczny środek na wzmocnienie odporności! Zdrowotne nalewki - sprawdzone triki Przepisy, które tu znajdziesz, są proste. Przygotowali je nasi eksperci, którzy robią je wiele lat(...) owoców może zepsuć jej smak. 3. Naciągają w cieple, odpoczywają w zimnie. Przez czas, gdy nalewki i syropy naciągają, powinny stać w nasłonecznionym, ciepłym miejscu. Ale gdy już je zlejesz, powinny być...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Zdrowe przetwory

    Oto przepisy na cudowne mikstury, które pomogą przy wielu schorzeniach.

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Naturalne domowe leki według starych receptur

    Przepisy na lecznicze napary, papki, syropy mają po kilkaset lat. Sprawdzonymi miksturami można więc bez obaw zastąpić gotowe preparaty.

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Wzmocni odporność i naczynia krwionośne

    Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C - 500-700 mg w 100 g. Choć ta zawartość maleje w trakcie suszenia czy gotowania, i tak jest wyższa niż w cytrusach. To dlatego dzika róża przeciwdziała grypie i przeziębieniu. Natomiast dzięki witaminom A, B1, B2, E, K ma korzystny wpływ na ciśnienie. Zdrowotne przepisy Najpospolitsze odmiany dzikiej róży - psia i rdzawa dojrzewają pod koniec...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    .... Niegdyś w Polsce ogromnie popularne, w okresie PRL-u zostały nieco zapomniane. Jedynie nieliczni utrzymywali produkcję nalewek, a przepisy przekazywano z ojca na syna. Od kilkunastu lat moda na domowe nalewki powraca. Za ojca nalewek uważa się Hipokratesa, słynnego greckiego lekarza. Stworzył on przepis na napój z wina, miodu i przypraw korzennych, który dziś zwany jest właśnie hipokratesem. W VIII...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...