• Informacje na temat:

    przepisy na potrawy z boczniaków

Przepisy na temat: przepisy na potrawy z boczniaków
  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...mięsożerców do wypróbowania diety wegańskiej? - Uważam, że im prostsze jest gotowanie, tym pyszniejsze potrawy nam wyjdą. Dlatego nie lubię przesadzać w kuchni. Wszystkie przepisy kuchni wege powinny(...) i zakwasu buraczanego. Tym, którzy mają ochotę na smażone potrawy, przypadną do gustu kotlety z boczniaków, falafele czy warzywne burgery. Lubię też szybko robione pasztety czy pasty. Skąd czerpie Pani...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Wypróbowany przepis na "Przepisy idealne dla mężczyzn"

  • Flaki z boczniaków ostrygowatych zrobiłem po raz pierwszy tej wiosny. Wpisałem w wyszukiwarkę słowo "boczniaki" i dowiedziałem się sporo dobrego! Internet przelewa się od przepisów z wykorzystaniem tego grzyba, ale mnie w oko wyjątkowo wpadł pomysł na flaki. Przejrzałem chyba wszystkie możliwe przepisy i doszedłem do wniosku, że zrobię jak zawsze - pomieszam, zmiksuję to wszystko, dodam od siebie i powstanie danie.

  • Wiosną wiele osób pyta mnie o to, czy można łatwo zrobić koktajl z pokrzywy. Bo pisałam sporo o soku i o innych zastosowaniach pokrzywy, ale miksowana na gładki koktajl pokrzywowa dobroć jakoś niezbyt wyraźnie uwidoczniona jest na blogu. Postanowiłam więc przybliżyć Ci niektóre moje pomysły na koktajl z pokrzywy. Mam nadzieję, że zainspirują Cię do poszukiwania własnego ulubionego smaku. Bo warto robić pyszne napoje ze świeżej pokrzywy. A nawet nie tylko z pokrzywy, z innych chwastów również!

Artykuły na temat: przepisy na potrawy z boczniaków
  • Marta Dymek: Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata

    Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Jedzenie dobre na upał

    W gorące dni zwykle nie mamy ochoty na tradycyjne dania. Wypróbuj nasze przepisy na potrawy lekkie i apetycznie pachnące ziołami.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...się w niewielkich ilościach. To sprawia, że liczne tradycyjne potrawy wigilijne są z natury wegańskie, a inne można w prosty sposób przystosować do wegańskich standardów. Wegańskie  przepisy na Boże(...)Tradycyjne przepisy na Boże Narodzenie w wegańskim wydaniu  Na początek dobra wiadomość. Wigilia to bez wątpienia najbardziej przyjazne weganom ze wszystkich polskich świąt. Dlaczego? Decyduje...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Od wieków w naszym kraju święta wielkanocne obchodzone są w sposób tradycyjny, a przepisy na potrawy, które znajdują się prawie na każdym stole, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każda z tych potraw ma swoje symboliczne znaczenie, które warto poznać. Bez wątpienia każde dziecko najbardziej w tych świętach lubi śmigus dyngus i święcenie koszyczka. Ten pierwszy zwyczaj sięga swoimi korzeniami pogaństwa, ale święconka jest już silnie powiązana z religią chrześcijańską. Biorąc pod uwagę,...