• Informacje na temat:

    przepis na zupe z bialej kapusty

Przepisy na temat: przepis na zupe z bialej kapusty
  • Zimowa zupa minestrone według Michela Morana

    Do przygotowania zimowej zupy minestrone potrzebujemy: 3 ziemniaki, marchewkę, rzepę, pora, ćwiartkę białej kapusty, pomidora, 500-700 ml wywaru warzywnego, sól morską, ziele angielskie i majeranek(...) ze skórki i kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyjmujemy nasiona, a pozostałą część drobno siekamy. Do gotującej się kapusty wrzucamy marchewkę, solimy potrawę, wrzucamy 3-4 ziarenka ziela...

  • surówka do dań chińskich z białej kapusty

  • Wiejska zupa z boczkiem

    Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".

  • Pyszny dodatek do obiadu i nie tylko.

  • Wielkopolska parzybroda

    Ta tradycyjna zupa na bazie białej kapusty występuje w różnych wariantach w wielu regionach, ale najsłynniejsza jest ta z Wielkopolski. Warto samemu przekonać się o jej walorach, sięgając po klasyczny przepis.

  • Surówka z białej kapusty.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na kapuśniak"

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Juror programu Masterchef, który zasłynął swoim niegramatycznym, ale uroczym "oddaj fartucha"uznał, że oprócz gotowania i oceniania warto podzielić się swoją wiedzą i wydał książkę, w której znajdziemy ponad 130 inspirujących przepisów. Niektóre z nich ujawniamy, abyście mogli wypróbować je już dzisiaj.

  • Zupa dla leniwych.

Artykuły na temat: przepis na zupe z bialej kapusty
  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę(...) propozycja dzięki podsmażeniu kilku składników na chorizo jest jej idealną alternatywną wersją. Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników(...). Dodatkowo ma znikomą ilość kalorii, jedz więc ją jak najczęściej, jeżeli chcesz zachować linię. Niestety, spożywanie kapusty może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, do dań z kapusty warto dodać kminek...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • O zupach i cudach

    ..." chorwacki filozof Predrag Matvejević podaje pradawny, lecz ponoć wciąż stosowany przepis na zupę z kamienia. "Z odpowiedniego miejsca, gdzie morze jest czyste i gdzie nie sięga odpływ, bierze się dwa(...), przepis wyjaśnia zaledwie, jak je ze sobą połączyć, żeby nam wyszło smakowite "nic". Te dwie zupy (oraz dwa pojęcia cudu, które się za nimi kryją) świetnie ukazują, czym potrafi być zupa dla...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ..., którzy do zakwasu na żurek wlewają miarkę soku z domowych kiszonych ogórków lub ukiszonej kapusty, traktując ją jako składnik uruchamiający i przyspieszający fermentację mąki. Osoby otwarte na(...) nie jest oczywiście obowiązkowe - nie pojawiały się wszak w staropolskich przepisach - ale niewątpliwie warto dać im szansę, zwłaszcza jeśli w kuchni liczy się dla nas odkrywanie nowych, oryginalnych...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Kwaśny rosół z makaronem

    Przepis: Ching-He Huang.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...