• Informacje na temat:

    przepis na zupe szczawiowa z ziemniakami

Przepisy na temat: przepis na zupe szczawiowa z ziemniakami
  • Szczawiowa z jajkiem

    Nie lubisz szczawiowej? Ten przepis cię do niej przekona!

  • pyszna zupa szczawiowa z jajkiem

  • Szczawiowa  ze śmietaną

    Przepis na pyszną i niedrogą zupę...

  • Wypróbowany przepis na "Zupa szczawiowa"

  • Zupa szczawiowa z jajkami w koszulce

    Składniki: pęczek szczawiu (ok. 150 g) 4 średniej wielkości ziemniaki (po ok. 100 g) pęczek zielonej cebulki (ok. 200 g) 2 szalotki łyżka masła 1 l bulionu z kurczaka 25 g orzeszków piniowych 200 g śmietany kremówki sól, pieprz cayenne 4 jajka ocet Tu znajdziesz więcej porad dotyczących gotowania jajek w koszulce i przepis na jajka po benedyktyńsku...

  • Typowa, polska zupa

  • Jaki jest przepis na tartę ze szczawiem i kozim serem?

    Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" udowodnił, że szczaw może mieć wiele zastosowań. Przygotował takie dania, jak: tarta ze szczawiem i kozim serem, kotlety jajeczne z sosem szczawiowym i młodymi ziemniakami oraz zupę szczawiową z jajkami faszerowanymi.

  • Sezon na szczaw w pełni. Zupa smakuje najlepiej ze szczawiem ogrodowym i obowiązkowo z jajkiem. Można użyć też szczawiu zwyczajnego.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz...

Artykuły na temat: przepis na zupe szczawiowa z ziemniakami
  • Sekrety udanych zup

    Tradycyjna zupa Przepis niby jest prosty - woda, warzywa, opcjonalnie mięso lub inny tłuszcz i dodatki, dzięki którym wywar staje się pomidorową, krupnikiem czy zupą z dyni. Proste, a jednak smak zupy mamy często różni się od smaku przygotowanej przez nas, choć według tego samego wzoru. Pamiętaj o kilku  "tajemniczych" wskazówkach, np. o tym, że do zupy grzybowej nie dodajemy selera - ma zbyt...

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    ...odżywczych dla naszego organizmu. 5. Uzupełnienie płynów Wprowadzanie odpowiedniej ilości płynów do organizmu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia takich organów jak nerki, ale też dla ogólnej kondycji(...) możesz przygotować na bazie każdego warzywa (dyniowa, porowa, barszcz, fasolowa, cebulowa, z bobu), wielu ziół (szczawiowa, rukolowa), a nawet przypraw (kminkowa). Możesz użyć też wywarów z mięsa, ryb...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...