• Informacje na temat:

    przepis na zalewe do ogorkow kiszonych

Przepisy na temat: przepis na zalewe do ogorkow kiszonych
  • Przepis na ogórki kiszone

    Przygotujesz je bez trudu!

  • Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.

  • Zamknij lato w słoiku

    I tak wedle jego przepisu słoik z pomidorami można zrobić z tymi warzywami nie tylko w kolorze czerwonym, ale i żółtym oraz zielonym - te należy wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć na occie balsamicznym, żeby wydobyć z nich słodycz. "Doprawiamy to odrobiną tajskiej bazylii z kolendrą i kisimy w słonej zalewie" - instruuje. Można użyć też pomidorków koktajlowych. "One potrzebują mniej ciepła...

  • W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków kiszonych. W lato zajadam się ogórkami małosolnymi a w zimie kiszonymi :) Lubię je robić, ponieważ nie wymagają pasteryzowania – zalewamy zalewą, wstawiamy do spiżarni i czekamy aż się ukiszą.

  • Małopolska strząska

    Strząska to wyjątkowa potrawa. Przygotowuje się ją tylko w jednej małopolskiej wsi - w Siedliszowicach. Ze wspomnień najstarszych mieszkańców wsi wynika, że potrawa znana była już w latach 20. XX wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu jednej z tutejszych gospodyń. Bazą tej potrawy są wędliny (boczek i kiełbasa), jajka, starty chrzan i przyprawy, które zalewa się octową...

  • Wg mnie to najlepszy przepis ze wszystkich, jakie stosowałam. Od jakiegoś czasu przestałam też dodawać do kiszonych ogórków chrzan , ponieważ moich zdaniem powodował "burzenie" się zalewy. I chociaż ogórki z dodatkiem chrzanu były bardzo twarde, były zbyt kwaśne.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszone ogórki

  • Ogórki kiszone, to jedna z najpopularniejszych form przechowywania ogórków podczas zimy. Ogórki zaprawione wg tego przepisu, dzięki dodatkowi cukru nie ukiszą się zbyt mocno, pozostaną dość twarde i dłużej będzie można je przechowywać.

  • To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

Artykuły na temat: przepis na zalewe do ogorkow kiszonych
  • Kiszone klasyki

    Przygotowanie: Słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj. Przygotuj solankę (jak w przepisie). W każdym słoiku ułóż ciasno ogórki i przekrojone na pół ząbki...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Pieczona kapusta po wołyńsku

    Składniki: 1 średnia kapusta (zwykła) czosnek sól natka pietruszki koperek 500 ml zalewy z ogórków kiszonych 100 ml oleju przepis dla 6-8 osób 1. Umyj kapustę i pokrój ją w ćwiartki. 2. Rozgrzej(...). 5. Zalej kapustę zalewą z ogórków kiszonych i dodaj czosnek z przyprawami. 6. włóż sałatkę na kila godzi do lodówki. Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków" Bogracz...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    ...w postaci musu lepiej się wchłaniają, nie obciążają żołądka i pomagają dbać o szczupłą sylwetkę. Poranny koktajl zdrowia Przepis: wszystkie składniki zblenduj, posyp ostropestem. Superskładnik(...). Wielbicielka otaczania się naturą i sięgania po to, co natura stworzyła. Koktajl wiosenna pietruszka Przepis: wyciśnij w wyciskarce sok z ogórka, selera, jabłka, pomarańczy i pietruszki...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...wielkoseryjnie, to drylownica nie będzie aż tak niezbędna. Przyda się natomiast praska. Zwłaszcza, gdy chcemy przygotować marmoladę. Przykładowy przepis Marmolada z jabłek jest prawdopodobnie(...). Niegdyś w Polsce ogromnie popularne, w okresie PRL-u zostały nieco zapomniane. Jedynie nieliczni utrzymywali produkcję nalewek, a przepisy przekazywano z ojca na syna. Od kilkunastu lat moda na domowe...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...