• Informacje na temat:

    przepis na truskawki do słoika

Przepisy na temat: przepis na truskawki do słoika
  • Dżem z truskawek

    ...czemu proces gotowania w ogóle będzie się mógł zacząć. Ponadto sól, podobnie jak cukier, jest naturalnym środkiem konserwującym. Nawet szczypta sprawi, że truskawki po zamknięciu w słoikach dłużej(...) w taki sposób: 1 kg truskawek 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 3 gałązki świeżej bazylii (warto!) Truskawki opłucz, odszypułkuj i włóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem...

  • coś dla Panów:)pikantna przekąska:)na ciepło i na zimno:)))Coś podobnego już dodałam ale ten przepis wykorzystałam pierwszy raz i dzielę się z innymi:))))

  • Wiśnie pod kruszonką

    Ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Wystarczy zastąpić wiśnie truskawkami, morelami, czereśniami czy śliwkami, żeby cieszyć się smakiem ciasta z owocami przez całe lato.

  • Wiele i wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa wędlinę ze słoików. Swojego czasu u mnie w domu taka była robiona w zastępstwie cienkiej kiełbasy. Na szczęście nie skończyło się tak, jak z napoleonkami bez pieczenia , które po pewnym czasie wyszły mi bokiem. Mielonka ze słoików pozostaje jednym z moich niezmiennych hitów, które przygotowuję regularnie. Jest to jedna z prostszych do wykonania wędlin, które w dodatku są przepyszne i myślę, że poradzi sobie z nią nawet totalny laik. Lubią ją...

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Pasztetową można zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi. Jest bardzo smaczna

  • Świetnie wygląda, jest kolorowa, bardzo szybka i smaczna. Z podanych składników otrzymamy 13 półlitrowych słoików.

  • świetne w letnie dni śniadanie na wypasie na mojej niskokalorycznej diecie :)

  • Skoro to przepis Gregorhspeeda to wchodzę. Sprawdzony polecam.

  • Rybka lubi pływać, super przekąska na imprezę.

Artykuły na temat: przepis na truskawki do słoika
  • Granola z jogurtem i truskawkami

    ...jakiś czas, aby była równomiernie przyrumieniona. Gotową łączymy z pozostałymi składnikami - rodzynkami, żurawinami, siemieniem lnianym. Kiedy zupełnie wystygnie, przekładamy do słoika. Przygotowanie granoli z jogurtem i truskawkami: do naczyń nakładamy warstwami kolejno: jogurt, granolę i truskawki. Podajemy polane melasą. Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu. Wegetariańsko...

  • Truskawki powstały dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów i ciekawości jego szpiegów. Niezależnie od ich intencji, powinniśmy jednak być im wdzięczni za te wspaniałe owoce. Fot. 123RF/Picsel Truskawka nie jest dziełem natury. Powstała z poziomki, która znana była od wieków nie tylko jako smaczny owoc, ale też jako skuteczne lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Najwcześniejsze wzmianki o poziomkach pojawiają się u Owidiusza i Wergiliusza, opisał je również Pliniusz w encyklopedii...

  • Przetwory z truskawek

    Ten rok jest w nie wyjątkowo obfity, więc - polecam z całego serca! Idziemy na targ z wiadrem, a potem - pakujemy do słoików, według ulubionego przepisu. A poza tym zjadamy, ile wlezie. Najprostszy, ale też bardzo efektowny deser świata, to wymieszać truskawki w pucharku z pokruszonymi bezikami, ozdobić listkiem mięty, i - gotowe! Zapomniani goście już na schodach, a ja, szast-prast i jest...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas setki tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, ale czy wiemy, w jaki sposób wybrać te najlepsze? Fot. 123RF/Picsel Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska, bo taką wówczas hodowali Francuzi, była...

  • Słodki początek dnia

    Jak będzie wyglądał twój dzień, zależy tylko od ciebie. Pozytywne nastawienie, otwartość na kolejne wyzwania i przekonanie, że masz w sobie siłę, by stawić im czoła, to przepis na udany dzień. Pytanie skąd brać potrzebną energię? Ze śniadania!

  • W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, reklamowane jako krajowe. Ceny są wygórowane, bo za kilogram można zapłacić nawet 22 zł. Tylko czy aby na pewno nie mamy do czynienia z naciągaczami? Fot. 123RF/Picsel Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok i z utęsknieniem wypatrujemy na targach pierwszych, polskich truskawek, które uważane są za najlepsze i...

  • Łatwy dżem truskawkowy

    ...cytrynowy w rondelku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści. 2. Dodaj truskawki i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20 minut, aż truskawki puszczą sok i całość(...) szczególnie twoich dłoni.  Po sterylizowaniu słoików można w nich przechowywać żywność. Należy zawsze przestrzegać instrukcji zawartych w przepisie oraz zapoznać się w wytycznymi USDA dotyczącymi...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...