• Informacje na temat:

    przepis na sos z porów

Przepisy na temat: przepis na sos z porów
  • Przepis na aromatyczne risotto

    Sposób przygotowania Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy np. Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać...

  • Makaron z sosem pomidorowo-imbirowym

    Zima to idealna pora na eksperymenty w kuchni. To właśnie wtedy najlepiej smakują pyszne, rozgrzewające dania. Zimowe przepisy powinny być przygotowane na bazie składników, które nie są tuczące, dodają energii a także poprawiają nastrój. Makaron świetnie się do tego nadaje!

  • Pora na szczawiową!

    Zupa szczawiowa, tradycyjna, zabielana śmietaną, podana z jajkiem na twardo jest stałym elementem wiosennego menu. Szczaw, ze względu na swój kwaśny smak można dodawać z powodzeniem do sałatek, sosów czy nadzienia pierogów. Hanna Szymanderska w swej książce "Z łąki na talerz" proponuje przepis na zupę pasterską, nieco odmienioną szczawiową. Zupa pasterska Składniki: szklankę...

  • Pora na pomidora! Zobacz przepisy

    ...kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Zapiekane muszle w pomidorowym sosie Prosty makaron z klasycznym pomidorowym sosem. Aromatyczny dzięki świeżej bazylii! Składniki na około 3-4 porcje: Opakowanie makaronu typu muszle, 3 pomidory, 40 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, kulka mozzarelli...

  • Włoski sos do makaronu

    Marzy ci się obiad we włoskim stylu? Zapomnij o sosach ze słoika! Podajemy prosty przepis na prawdziwy, włoski sos do makaronu.

  • Makaron z sosem porowo-pieczarkowym

    ...ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Pora i pieczarki pokroić. Pieczarki smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać pora i pokrojoną w kostkę szynkę, smażyć kolejne 5 minut. Wlać 250 ml wody i gotować 2 minuty na mocnym ogniu. Zdjąć, dodać śmietanę. Jeszcze raz doprawić. Makaron podawać z sosem.

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...z przepisem na opakowaniu. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, dodać pastę curry. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody, zagotować. Dodać brokuły, gotować 5 minut. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Dodać(...) 150 g śmietany kremówki 6 łodyżek kopru sok z cytryny pieprz szczypta cukru 500 g filetu z ryby (np. łososia) 25 g sklarowanego masła natka pietruszki plasterki cytryny do...

  • Warzywa z rosołu

    ...10 łatwych przepisów.

  • Pieczony łosoś

    Przepis Sary La Fountain. Na 4-5 porcji.

  • Gęś nadziewana ziemniakami

    Tradycyjny przepis.

Artykuły na temat: przepis na sos z porów
  • Pora na pora

    ...porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać. Tarta porowa Jasnozielone i białe części 3 - 4 porów kroimy w talarki. Podsmażamy (do miękkości) na maśle - na małym ogniu, od czasu do czasu należy je zamieszać. Przyprawiamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy. Podgrzewamy 250 ml śmietany do sosów (typu cremfine), dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, mieszamy...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Dorsz w sosie "kurkumowym", ryż i duszone pory oraz 8-my dzień diety.

    ...  Za chwilę czeka mnie konsultacja w sprawie diety. Zobaczymy jak będzie ona wyglądała w kolejnych dniach. Danie, które dzisiaj prezentuję i polecam gościło wczoraj na naszym obiadowym stole. Przepis pochodzi o wielkiego francuskiego kucharza Joël Robuchon, który wraz z lekarzem dietetykiem Patrick-Pierre Sabatier opublikował książkę “Le meilleur et le plus simple pour maigrir” czyli “To co...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    .... Dzięki temu na terenie Włoch wyodrębniono dwie podstawowe odmiany:   lasagne bolognese , której podstawą jest sos boloński z obowiązkowym dodatkiem mięsa mielonego,   lasagne napoli pochodzącą z biedniejszego południa kraju. Bazuje na sosie ze świeżych pomidorów z dużą ilością czosnku i aromatycznych ziół, w tym tymianku, bazylii i oregano. Lasagne - praktyczne porady Wielowarstwowa...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • ​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • ​Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem, mozzarellą i pesto

    Przepis z książki “Pora na lunch ". Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 1 kanapka.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

Wideo na temat: przepis na sos z porów
  • Roladki z indyka na romantyczną kolację

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", przedstawił prosty przepis na danie na romantyczną kolację, a mianowicie duszone roladki z indyka z szałwią, czosnkiem i cytryną na sałatce z porów i kremowym sosie buraczanym. Zaserwowane w wykwintny sposób, na pewno podbije serce sympatii.