• Informacje na temat:

    przepis na sledzie z rodzynkami

Przepisy na temat: przepis na sledzie z rodzynkami
  • Śledź w oleju z przyprawami

    Z rodzynkami i goździkami.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie z rodzynkami"

  • .... Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie z rodzynkami"

  • Przygotowanie Pokrój każdy filet w poprzek, na trzy części. Cebulę pokrój na cienkie talarki. W słoju układaj ciasno warstwę cebuli, warstwę śledzi, zalej olejem i znów kolejno; cebula, śledzie, olej. Ciasno ugniatać. Po minimum 5 godzinach śledzie są do spożycia. (Wersja wzbogacona, to warstwy przesypywane drobnymi rodzynkami.) Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Przepis dla lubiących śledzie na słodko.

  • Jakiś czas temu odkryliśmy wędzone filety śledziowe. Są mega smaczne, a połączenie szalotek i rodzynków dodaje im dodatkowego, niesamowitego aromatu.

  • jedne z moich ulubionych ;) przepsi dawno temu dostałam od koleżanki z pracy zamieniłam tylko ketchup na pastę pomidorową

  • wbrew pozorom fajnie smakują :)

  • Połączenie nieco ekscentryczne ale skoro ja je lubię to amatorzy śledzi polubią na pewno:-))

Artykuły na temat: przepis na sledzie z rodzynkami
  • Śledzie

    ...: 4 wymoczone filety śledziowe 4 łyżki jogurtu greckiego (10% tłuszczu) 1 łyżeczka curry garść suszonych wiśni (można zastąpić rodzynkami) 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli 1 łyżka posiekanego(...). Wymieszaj wszystko z kawałkami śledzi i przełóż do słoja. Wstaw do lodówki na dwie doby.   Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    ...przyrządzania śledzi w domu? Większość przepisów zaleca moczenie matjasów w wodzie, maślance, mleku lub nawet piwie od 2 do nawet 24 godzin, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. W kwestii namaczania(...), rodzynkami, lub śliwkami), rzeczywiście warto namoczyć rybę, by stała się mniej słona. W klasycznych połączeniach z octem i cebulą czy piklowanymi warzywami powinno się pozostawiać je nieco bardziej słone...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ....  Choć sprawdzonych przepisów na śledzie jest wiele, warto czasem poeksperymentować, doprawiając śledzie curry, albo mieszając w sałatce z rodzynkami czy żurawiną.  Brukiew   Pochodzi...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...resztę roku! Książki kucharskie z tamtego okresu pełne są przepisów na najróżniejsze ryby morskie i słodkowodne. Patrząc tylko na wigilijne jadłospisy widzimy wiele gatunków, których zaserwowanie 24(...) stworzyła książeczkę z przepisami wigilijnymi i jadłospisami na uroczystą kolację pogrupowanymi w zależności od zasobności portfela. Wśród potraw proponowanych na "Wilije najskromniejsze" karp nie...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...