• Informacje na temat:

    przepis na rybę marynowaną w occie

Przepisy na temat: przepis na rybę marynowaną w occie
  • Teriyaki burrito z rybą

    Do tego przepisu możemy wykorzystać dowolną, białą rybę.

  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ..."Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!". To zdanie Nicholi Beard, która mówi o książce "Kudłaci kucharze". Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Prezentujemy wam pięć przepisów z tej właśnie książki. Dietetyczne jedzenie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...zdrowa. Kilka słów o etykiecie Kuchnia chińska ma wyjątkowo długą historię. Obecnie istnieje wiele stylów gotowania i wręcz tysiące przepisów. Jest to jedna z najstarszych kuchni świata, dlatego(...) Chin wywodzi się kuchnia pekińska, charakteryzująca się dużą ilością mięsa i małą ryżu. Przyprawy są delikatne, używany jest głównie czosnek, imbir, ocet i pieprz. Najbardziej popularnym przepisem z tej...

  • Z garnków świata: Szwecja

    Jansona - ziemniaki zapiekane z sardelami, anchois prosto z puszki: ziemniaki kroi się w plastry, przekłada się je anchois, zalewa olejem, dodaje masła i zapieka w piekarniku - to szybki przepis Roberta(...). Wymieszaj posiekany koper, cukier, sól i wódkę. Obłóż tym rybę ze wszystkich stron, złóż jej połówki i owiń folią, zostawiając otwór na dole. Ułóż rybę na desce, pod kątem, żeby sok mógł wypływać...

  • Sambal - indonezyjski specjał

    ...& Budda Club", przygotowali dla nas specjalny przepis, by choć odrobinę przybliżyć nam smak oryginalnego sosu. Przepis na sambal oelek Składniki: - 1 papryczka chilli (rawit lub nam prik - dostępne...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...oregano. Na Krecie robi się je z ogromnej buły dakos (pokrojonymi małymi kawałkami posypuje się tam sałatkę z warzyw). Teresa Kokocińska Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!" . Najlepsze przepisy nagradzamy! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuły na temat: przepis na rybę marynowaną w occie
  • Kulinarne zalety pstrąga

    ...i sprężyste, o koralowym zabarwieniu. Sposoby przyrządzania pstrąga Rybę można nabyć w całości i wypatroszyć ją samodzielnie, jednak dużym ułatwieniem będzie zakup filetów z dużego pstrąga łososiowego lub mięsa w formie dzwonków. Tak przygotowany pstrąg marki Marinero dostępny jest w sieci sklepów Biedronka. Można kupić rybę wędzoną lub mrożoną, ale najbardziej wartościowy jest pstrąg świeży...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Marynaty do mięs

    ...miesza. Mięso obkładamy lub zalewamy tak przygotowaną bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach(...) 3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki) 5-6 łyżek sosu sojowego (najlepiej gęstego) 2 łyżki nasion sezamu łyżka oleju sezamowego łyżka miodu lub cukru sól Rybę opłukać, osuszyć...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Mistrzostwo grillowania

    ...szefów kuchni Polsat Food Network mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, na grillowane smakołyki!   Grillowane warzywa z kolendrowym jogurtem ( Kobieta na Dzikim Zachodzie , w każdą niedzielę(...) zredukuj w małym garnuszku wraz z rozmarynem. 3. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i przypraw. Grilluj 20-25 minut obracając rybę. Na ostatnie 5 minut posmaruj sosem balsamicznym z rozmarynem...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Wiosna na talerzu

    ...1. Wszystkie składniki marynaty zagotuj. Gdy wystygną, przełóż do nich rybę i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój tuńczyka na cienkie plastry. 2. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj(...)". Autorka książki "Kulinarne opowieści". Swoimi przepisami dzieli się na blogu Kulinarne Bezdroża. Z wykształcenia geodetka. Pasjonatka dobrego jedzenia i równie dobrego wina. Jak pisze na swoim blogu...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...środku kosmetyczka z okularami babci, po prawej zeszyt z przepisami. Lubiłam w nim szperać i szukać niespodzianek. Uwielbiałam zapach wyjmowanych z niego rzeczy... Pamiętam, jak wysuwałam nieduże(...) filetów: rybę przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na minimum 4 godziny, co 1-1,5 godziny zmieniając wodę na czystą. 2. Wyjąć, przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie osuszyć...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...