• Informacje na temat:

    przepis na prawdziwy sos do spaghetti

Przepisy na temat: przepis na prawdziwy sos do spaghetti
  • Sos do spaghetti

    Prawdziwy, domowy sos do spaghetti smakuje zupełnie inaczej niż gotowe wyroby w słoiczkach. Warto się o tym przekonać przygotowując własny.

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by...

  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Rodzinne gotowanie

    .... Aromatyczne spaghetti z cukinią i marchewką przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny i będzie świetnym sposobem na przemycenie warzyw w diecie. Sos spaghetti zrównoważy smak słodkich warzyw(...) wyrazistości.  Spaghetti z cukinii i marchewki z sosem spaghetti Ł owicz Składniki: 1 opakowanie sosu spaghetti Łowicz 3 duże marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego...

Artykuły na temat: przepis na prawdziwy sos do spaghetti
  • Spaghetti al pesto trapanese

    ...w miarę gładkiej pasty. To, czy sos będzie jedwabiście gładki, czy bardziej charakterny, chrupiący, zależy od czasu blendowania migdałów: zatem każdemu wedle upodobań. Do zmiksowanej masy dodaję starty ser pecorino oraz pokrojone w kosteczkę pomidorki i blenduję, aż wszystkie składniki się połączą. Solę i pieprzę do smaku. Czas teraz dać sosowi czas na relaks, żeby smaki, tekstury i zapachy...

  • Włoska sztuka dobrego gotowania, Pellegrino Artusi

    Spaghetti bolognese, focaccia czy sałatka caprese – włoska kuchnia to prostota, niezwykły aromat i obłędny smak. Nic dziwnego, że kocha ją cały świat. Jej tajemnice zdradza legendarny smakosz – Pellegrino Artusi. Po raz pierwszy w języku polskim ukaże się jego „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Premiera 15 listopada.

  • Makaron z polskim pesto

    ...sosem. Dlatego, gdy mam ochotę na makaron z pesto w domu, nie sięgam po słoiczek z gotowym sosem, a raczej w poszukiwaniu świeżości przygotowuję samodzielnie pesto po polsku. Zamiast orzeszków pinii wybieram orzechy włoskie, a do tego podaję spaghetti. Efekt to przepyszne i proste danie, którym można cieszyć się bez względu na porę roku. Czas: 20 minut. Liczba porcji: 3. Składniki...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...ze spaghetti, z którego sos boloński po prostu spłynie i zostanie nam na talerzu. Czy w przepisie na carbonarę jest śmietana? Czytaj na następnej stronie >>> Podobnie rzecz ma się z carbonarą(...) burdeli. Deser miał za zadanie regenerować siły chłopaków. - Opowieść piękna i lubię ją opowiadać, natomiast wiemy, że raczej nieprawdziwa. Wenecja , w której narodził się przepis, leży tak daleko od...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle(...)? Nawet ci najbardziej konserwatywni w swoich kulinarnych poglądach potrafią zakochać się w tym przepisie. Jeśli więc lubisz eksperymentalną kuchnię, musisz koniecznie spróbować tego niezwykłego...

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    ...! Niech zwykły makaron z sosem nie będzie "łatwym" obiadem, a smacznym. Przecież nie chodzi o szybkość przygotowania, ale o efekt końcowy - czyli jakość. Elisa często podkreśla, że jeśli przepis nie wymaga(...) tak duża popularność włoskiej kuchni?  - Kuchnia włoska to jedna z najbardziej rozpowszechnionych kuchni na świecie. Pizzę czy spaghetti można zjeść w każdym zakątku globu. Zalety diety...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...funkcjonowania. - To, czym ja się zajmuje, to tak naprawdę praca u podstaw - wszystkie przepisy z moich książek są dla tych, którzy panicznie boją się gotowania, nie przygotowali jeszcze nigdy(...) właśnie się ukazała, nieco się jednak różni od wcześniejszych... - Tak, są w niej przepisy, których wykonanie trwa więcej niż 25 minut i są trochę bardziej "zaawansowane", np. kaczka faszerowana...

  • Lista przebojów

    Brytyjskich spytano o ich ulubione danie, spaghetti bolognese znalazło się na drugim miejscu hitów kulinarnych (zaraz za indyjskim curry). Lecz nie tylko Brytyjczycy upodobali sobie mięsno-pomidorowy sos(...) naciowy, boczek, a nawet... cynamon. Ważne jest, aby wszystkie składniki bardzo długo się gotowały, ponieważ wtedy sos nabiera intensywności. Spaghetti bolognese Lasagne al forno Miękkie płaty...

  • Makaron makaronowi nierówny

    Oto mała ściąga z makaronów. Spaghetti - długie nitki Król wśród past, najpopularniejsza forma makaronu na świecie. Jest taka znana, że do niedawna w Polsce na każdy makaron z sosem mówiło się po prostu spaghetti. Niezależnie od tego czy pasta była rzeczywiście w kształcie długich nitek, czy nie. Spaghetti jest też synonimem wszystkiego co włoskie. I tak mamy np. określenie spaghetti westerny...