• Informacje na temat:

    przepis na powidła z octem

Przepisy na temat: przepis na powidła z octem
  • ..., oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Do rondla z sosem dodać starty piernik, piwo, powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić cukrem(...)Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi. Rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło...

  • Wiem, że trudno uwierzyć w to, że można tak usmażyć powidła. Tak, czyli bez mieszania! Przepis dostałam od znajomej, a wkrótce okazało się, że receptura ma ponad 60 lat i pochodzi z gazety "Przyjaciółka". Podejrzewam jednak, że jest jeszcze starsza. Stary przepis sugeruje dodatek cukru i zwykłego octu spirytusowego. I taki przepis ja podaję, bo tak przygotowałam swoje powidła, ale już wiem, że przy następnej obróbce naszych śliwek nie dodam cukru ani octu i prawdopodobnie będę smażyć dłużej....

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    Wasielewski. Dodał, że podobne naleśniki spotkać można do dziś także na terenach zamieszkanych niegdyś przez inne ludy bałtyckie, w tym na Litwie, a także w krajach skandynawskich. Przepis na(...) dobrze wymieszać i usmażyć, jak każde inne naleśniki. Można je podawać z masłem lub powidłami śliwkowymi. W granicach dzisiejszej Polski krwiste naleśniki znane są niemal wyłącznie w jej północno...

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

  • Prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe zapiekane w piecu.

  • Biszkopt, który zawsze się udaje. ile razy go robiłam, nigdy nie opadł, zawsze pięknie wyrasta. Sprawdzony przepis! Zdjęcie biszkoptu zrobionego z 1,5 porcji ;)

  • Przepis gospodyni księdza.

  • Sprawdzony przepis na "Powidła śliwkowo-jeżynowe"

  • Wypróbowany przepis na "Dżem z octem balsamicznym"

Artykuły na temat: przepis na powidła z octem
  • Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    .... Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej  niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej(...)) i przechowywać do 12 miesięcy. Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia". Gotowanie zero waste to smaczne...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Gdy serce słabnie

    ...zupę można spożywać 1-3 razy w tygodniu. Inny środek to powidła z galgantem. Składniki: 6 g sproszkodowanego korzenia galgantu, 12 g sproszkowanego majeranku, 12 g sproszkowanych nasion selera(...) pietruszkowego. Przepis na to wino: posiekać 10 łodyg pietruszki, gotować 5 minut z 1 l dobrego wina gronowego i 2 łyżkami octu winnego, dodać 3 łyżki miodu i pogotować jeszcze przez 5 minut...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Praktycznie w kuchni

    Stir-fry, czyli gotowanie bez przepisu 1. Ocet zwykły spirytusowy 6 proc. można zmienić w aromatyczną przyprawę dodając do niego świeżych ziół, np. estragonu, bazylii, szałwii lekarskiej(...) w piekarniku. Są wówczas łagodniejsze i mniej wonne. 3. Owoce, obrane warzywa, zieleninę, do chwili podania przetrzymuje się w wodzie lekko zakwaszonej octem. 4. Kaszę krakowską lub mannę należy gotować...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...