• Informacje na temat:

    przepis na powidła z mirabelek

Przepisy na temat: przepis na powidła z mirabelek
  • Sezon na śliwki

    U nas najpopularniejsze są renklody, mirabelki oraz węgierki. Dwie pierwsze to odmiany deserowe, które pojawiają się w lipcu. Najlepiej nadają się do jedzenia na surowo lub na kompot (bez skórki i pestki można je podawać malcom po 1. roku). Z kolei jesienne węgierki są doskonałe na domowe powidła. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i zrobić przetwory, którymi będziemy cieszyć się...

  • Wypróbowany przepis na "Dżem z mirabelek"

  • Czas na śliwki

    ...powidła. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i zrobić przetwory, którymi będziemy cieszyć się w zimie. Komu szkodzą? Śliwek nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę, mające problemy z trzustką...

  • Kompot z mirabelek jest smacznym i orzeźwiającym dodatkiem do obiadu.

  • Tę galaretkę robiłam po raz pierwszy na próbę. Stopniowo dodawałam cukier bo trudno było "złamać" smak kwasowości.Za rok zrobię na pewno więcej. Dodana do pieczonego mięsa, nadała całemu daniu lekko orzeźwiającego smaku.

  • Z ostatnich w tym sezonie owocków, musiałam zrobić ten kwaskowaty dżemik. Dodaję go to słodkich tortów, by zrównoważyć smak.

  • Najbardziej znana odmiana mirabelek jest w kolorze żółtym,ja mam mirabelki czerwone,z których wychodzi równie pyszny kompocik:)

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Mirabelki zawsze kojarzyły mi się z którymś z opowiadań Astrid Lindgren, z ciepłem, domem i tajemnicą. Sama nazwa ma coś w sobie. A właściwie zaraz zerknę, (łac.) mirabilis, mirabilis...no, właśnie: "cudowny, osobliwy".

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

Artykuły na temat: przepis na powidła z mirabelek
  • Śliwkowa moc

    ...nadają się do jedzenia na surowo lub na kompot. Z kolei jesienne węgierki są doskonałe na domowe powidła. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i zrobić przetwory, którymi będziemy cieszyć się...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków. Ale który przepis na nie jest najlepszy? Czy pączki z marmoladą są lepsze od tych z czekoladą? A może pokonają je pączki wiedeńskie lub serowe oponki? O tym zadecydują wasze głosy. Rozpoczynamy nasz tłustoczwartkowy plebiscyt! Fot. 123RF/Picsel Spośród wszystkich przepisów na Smakerze, wybraliśmy najbardziej smakowite, pączkowe propozycje. Teraz już tylko od was zależy, która z nich zostanie wybrana tą najsmaczniejszą. Zasady są bardzo proste:...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna. Ciasto70 g masła 82%1 szklanka wody1 szklanka mąkiodrobina proszku do pieczenia (według uznania)odrobina soli (do smaku)3 jajadrobny cukier do obtoczenia churroscynamon do obtoczenia churros Sos czekoladowy250 ml śmietanki 30%ekstrakt z wanilii do smakucynamon do smaku1 tabliczka mlecznej czekolady Sos malinowy250 g malin1 garść posiekanej mięty1 łyżka cukru pudru Sos karmel-marakujacukier (tyle, aby...

  • Od poniedziałku w naszym serwisie trwał plebiscyt na najlepszy przepis na pączki. Spośród zgłoszonych propozycji, jedna wygrała bezapelacyjnie. Fot. 123RF O tytuł najlepszego przepisu na pączki rywalizowało ze sobą aż 9 propozycji. Wśród nich znalazły się między innymi pączki z nadzieniem czekoladowym, orzechowym i bananowym. Jak się okazuje, w Tłusty Czwartek zdecydowanie wybieracie tradycyjne smaki. Pączki z marmoladą zdeklasowały rywali, zdobywając ponad 54% wszystkich głosów. Na drugiej...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,9 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jaja 1½ łyżeczki sody 3 łyżki miodu   Masa śmietanowa ze śliwkami ½ kg śliwek węgierek 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek) opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki) 400 ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 2-3...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na niesamowity sernik. Ciasto1½ szklanki mąki2 łyżki kakao3 żółtka125 g masła1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa200 g białej czekolady150 ml śmietany 30%500 g jednokrotnie zmielonego twaroguziarna 1 laski wanilii3 łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny Masa pistacjowa300 g obranych, uprażonych, solonych pistacji 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone200 ml śmietany 30%3...