• Informacje na temat:

    przepis na majonez zawsze wychodzi

Artykuły na temat: przepis na majonez zawsze wychodzi
  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Joanna Jędrzejczyk: Przegrywanie też jest ważne

    ...przyrządzać ją na słono. Podoba mi się też przepis na majonez cynamonowy. JP: - To są właśnie podpowiedzi dla naszych czytelników, żeby wychodzić poza schemat. JJ: - A nie, żeby do wszystkiego dodawać(...), pokazaliśmy, że nie zawsze jest łatwo, ale każdy ma prawo by być kim chce. Znaczna część przepisów w książce jest Janka, ale kilka też Joanny. JP: - Sprawdźcie na instagramie #eatlikejoanna, jest tam...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Ewa Wachowicz: Życie mnie już tyle razy zaskoczyło

    Lidia Ostólska, Styl.pl: Mam przyjemność pierwszy raz gościć w pani restauracji. Jest serdeczność i niewyreżyserowany uśmiech, pod którego wrażeniem są goście. To jest przepis na sukces? Ewa(...)!". Wchodzę do kuchni i słyszę: "Wiesz zrobiłem majonez, a na majonezie sos jarzębinowy, mogłabyś spróbować?". - Jedyny moment, kiedy mnie tutaj nie ma, to są nagrania. Jeżeli nagrywam mój program "Ewa gotuje...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...ostatnio był np. sernik z tofu. I mam małą satysfakcję, że mój, tradycyjny, cieszył się większą popularnością. Bo ja robię sernik według przepisu babci Heleny. "Ucieramy ser ręcznie, zawsze w jedną(...) pasty do podłogi, który mieszał się z zapachem świeżo wykrochmalonych firanek i trzepanych dywanów. Przed świętami zawsze robiliśmy generalne porządki. Myło się wszystkie okna, zaglądało w każdy kąt...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...marchewki i seler są znacznie smaczniejsze niż te z wody. Zresztą w moim domu zawsze się tak robiło więc kultywuję tradycję. Dorzucam jednak coś swojego… a mianowicie, ponieważ używam wciąż jako bazy do(...) w moich przepisach – 1 l bulionu to mój domowy bulion czy to rosół z kury, czy z cielęciny czy z warzyw… gdyż nie używam kostek, choć zdarza mi się używać koncentratu z galaretki albo saszetek z suszem...

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować wigilijne menu. Na szczęście wybór potraw na rodzinną uroczystość jest prosty – od setek lat na polskich stołach pojawiają się tradycyjne dania. Ich staranne przygotowanie również nie powinno nastręczać nam problemów - bez względu na kulinarne umiejętności wigilijna kolacja zawsze będzie miała swój wyjątkowy smak. Które rarytasy powinniśmy uwzględnić w przedświątecznym menu? Karp Większość Polaków nie wyobraża sobie...