• Informacje na temat:

    przepis na lukier na babke

Przepisy na temat: przepis na lukier na babke
  • Babka drożdżowa (po 12. miesiącu)

    Menu wielkanocne w każdym domu wygląda nieco inaczej. Jednak na większości stołów w tym okresie pojawiają się rozmaicie przyrządzone jajka, pasztety, sałatki oraz wypieki. Proponujemy doskonały przepis na babkę drożdżową.

  • Wielkanocny przepis z herbatą w tle

    ...lukier: pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Zaparzyć napar z czarnej herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki...

  • Babka parzona

    ...wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.

  • Baba muślinowa z lukrem

    Tradycyjny przepis.

  • Babka puchowa

    ...lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym. Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut 1 porcja: 450 kcal Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć...

  • Babka pomarańczowa

    ...i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 50 min. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Lubelli, przygotował przepis na babkę wielkanocną, którą można przygotować w iście ekspresowym tempie. Wszystko za sprawą zamiany kilku standardowych elementów: masła, oleju i mleka na... majonez. Na(...) goście zachwycą się nie tylko smakiem, ale także aromatem przygotowanej babki! Uprzedzamy - na pewno będą chcieli przepis - zatem zamieszczamy go poniżej! Puszysta babka majonezowo – cytrusowa...

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    W skarbcu staropolskich receptur nie brakuje przepisów na wyborne ciasta wielkanocne. Dawniej nawet mniszki, które zwykle jadały znacznie skromniej, nie żałowały do nich jajek, bakalii i drogich przypraw.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    Przepis na mule w mleku kokosowym Norbi, wykonawca przeboju "Kobiety są gorące", przywiózł z gorących wakacji w Tulonie, na południu Francji. Norbi zapewnia, że wakacyjny specjał będzie przyrządzał także w domu. Co potrzeba? Od kilograma do dwóch, świeżych muli, jedna, lub dwie szklanki mleka kokosowego, czosnek, limetka, papryczka chilli, kolendra. Wszystkie składniki smażyć, potem dodać...

Artykuły na temat: przepis na lukier na babke
  • Babka waniliowo-bananowa

    Jeśli szukasz przepisu na ciasto do popołudniowej herbaty, to trafiłaś idealnie. Ten przepis zachwyci ciebie i twoich gości!

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Polska babka herbaciana

    Wiecie, ze ja patriotka jestem i nie dam sie tak do konca zakasowac kuchni Gulian Oczywiscie beda jej przepisy bo ona kucharzy dobrze ale i ja oprocz...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • ...potwierdzila czego jest warta a w forme ulaskawienia do ktorej sie na koniec uciekla nie wierze. temat oczywiscie jest zamkniety dla wiekszosci. ufff   i przepis, najpierw na warzywa, choc zdaje sie ze(...) w 180stopniach. a jak juz wystygnie, to pieknie ja malujemy/obsmarowujemy dookola i z wierzchu, pyszna marmolada z morel, po czym kolejna warstwa cytrynowego lukru. a lukier robimy tak: sok z 1 cytryny...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • BABKA Z AJERKONIAKIEM 5 jajek 150 g cukru pudru 2 torebki cukru waniliowego 1 szklanka oleju 1 szklanka ajerkoniaku 12 łyżek mąki pszennej...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Babka na medal

    ...całkowicie wypełni formę, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz 50-60 minut. 5. Przygotuj lukier wg przepisu na opakowaniu. Większą część zabarw na różowo, a tylko odrobinę na(...)... Według dawnych przepisów, tajemnicą wyrośniętej i pulchnej baby było długie ucieranie. Do baby dodawano cukier kryształ zamiast cukru pudru, bo kryształ znacznie dłużej należało ucierać. Między dodaniem...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...