• Informacje na temat:

    przepis na likiery domowe

Przepisy na temat: przepis na likiery domowe
  • Ciastka jak ze sklepu: W domowej, zdrowszej wersji

    Z naszymi przepisami popularne ciasteczka bez trudu upieczesz we własnej kuchni. Będą równie pyszne co te kupione, ale bez sztucznych konserwantów, barwników i aromatów.

  • Domowy marcepan

    Sprawdzony przepis!

  • Pralinki domowej roboty

    Zamiast pudełka kupnych czekoladek – pralinki domowej roboty. Zrobione przez nas słodkości mogą być smaczniejsze i zdrowsze od tych gotowych z supermarketu. Oto nasze propozycje.

  • Tiramisu

    Polecamy przepis na pyszne, domowe tiramisu.

  • Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa

    Czereśnie, brzoskwinie, papryka, pomidory – lipiec i sierpień to najlepszy czas, by pomyśleć o smakowitych zapasach na jesień i zimę. Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni.

  • Sezon na lody wciąż trwa

    ..., znajdują się tak oryginalne smaki jak lody pomidorowe, paprykowe oraz o smaku znanych włoskich serów - parmezanu i owczego pecorino. Najprostsze domowe lody można przyrządzić według przepisu Nigelli(...) przepis Basi Ritz. Zwyciężczyni MasterChefa poleca ekspresowe lody truskawkowe. Ich wyrafinowany smak powstanie po dodaniu... odrobiny świeżo zmielonego pieprzu Do ich wykonania potrzebujemy: 500

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...czekolady. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni. Przepis pochodzi z książki  Moje wypieki na 4 pory roku ,  D. Świątkowskiej.  Ciasto z pomarańczami Zimowe, lepkie i aromatyczne ciasto(...) syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca. Przepis pochodzi z książki  Moje wypieki na 4 pory roku ,  D. Świątkowskiej.  Makowe koperty z wiśniami Koperty z ciasta francuskiego...

Artykuły na temat: przepis na likiery domowe
  • Tort opium

    .... Schłodzić. Tort przechowywać w lodowce. Wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed podaniem, by krem zmiękł i tort lepiej się kroił. Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki na 4 pory roku" .

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Tort " FABIOLA "

    Wlasciwie nie mam prawa zamieszczac tego przepisu pod szyldem moim w postaci zoltego garnka bo tort ten a wlasciwie ciasto upiekla corka G. Fabiola. Ale...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po sprawdzone metody naszych użytkowników. Fot. 123RF Syrop z cebuli czy też nalewka czosnkowa zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są...

  • Czy w wigilię można pić alkohol i jeść mięso?

    Co na to Kościół katolicki? Złagodzenie przepisów kościelnych dotyczących zachowania postu nastąpiło w roku 1983, kiedy znowelizowano Kodeks prawa kanonicznego. Według aktualnych wytycznych(...) podczas świąt Bożego Narodzenia idą one w odstawkę. Najchętniej sięgamy wtedy po wino (86 proc.), whisky (35 proc.) oraz nalewki i likiery (29 proc.). Wydaje się, że nie ma nic niewłaściwego...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Tort Opium

    ...kroił. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na 4 pory roku". Wydawnictwo Egmont.  

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Wakacje na Korfu - rajskiej wyspie zapomnienia

    ...oliwki, które siłą rzeczy stanowią jeden z najważniejszych dodatków na talerzu.  Prowadzi się tu również uprawę winogron, wszelkich cytrusów. W lokalnych przepisach zaobserwujesz na pewno dominację...

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. To prostsze niż myślisz Fot. 123RF/Picsel Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo...