• Informacje na temat:

    przepis na kiszone buraczki

Przepisy na temat: przepis na kiszone buraczki
Artykuły na temat: przepis na kiszone buraczki
  • Mielone soczewicowe

    ...przez 20-25 minut, następnie obrócić i piec jeszcze 5-10 minut. Świetnie smakują z ziemniakami i buraczkami na gorąco, ale równie dobrze w bułce z majonezem i kiszonym ogórkiem. Przepis pochodzi...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    Krajanka Buraczkowa WINIARY – znajdziemy w niej pokrojone buraczki, marchewkę i porcję aromatycznych przypraw , zatopionych w zalewie. Dzięki Krajance Buraczkowej WINARY w zaledwie 20 minut(...) w sezonie i pokrojonych w kawałki warzyw z ziołami i przyprawami – a to wszystko zanurzone w zalewie. Buraczki, marchewka czy ogórki w połączeniu z doskonale dobraną kompozycją ziół staną się...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Sezonowe warzywa świetne dla figury!

    Na straganach królują teraz pochodzące z jesiennych zbiorów kapusty, fasole, buraczki... I to bardzo dobrze! Zimowe warzywa mają mało kalorii (nie więcej, niż 20-50 w 100 g), co już czyni je(...) oraz zaparcia. Przepis: kilka kapustek zblanszuj we wrzątku; odcedź i przelej zimną wodą; przygotuj dressing: zmieszaj po łyżeczce musztardy dijon, miodu, oleju rzepakowego i soku z cytryny; polej nim...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Zdrowe i smaczne święta

    ...nastrój oraz wspiera prawidłowy rozwój, a do tego jest świetnym pomysłem na spędzenie z czasu z rodziną. Poniżej przedstawiamy przepis na zdrowy barszczyk świąteczny z warzywami, dla dzieci od 1. roku(...): Dokładnie myjemy i obieramy warzywa i jabłko. Marchewkę, pietruszkę i jabłko kroimy w kostkę a buraczki ucieramy na tarce. Do osolonej wody wrzucamy mięso i gotujemy je aż będzie bardzo miękkie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    .... Jest lekko pikantny, nadaje potrawom wyrazisty smak (można wtedy nawet mniej solić!). Pasuje do sałatek, twarożku, surówek i owocowo-warzywnych koktajli (najprostszy przepis: miksujemy łodygę selera(...) zarówno liście (jak sałatę), jak i buraczki, jeśli są jeszcze małe. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Z pokrojonej botwiny można zrobić sałatkę (np. z jajkiem na twardo lub...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...