• Informacje na temat:

    przepis na kapusta kiszona

Przepisy na temat: przepis na kapusta kiszona
  • "Mielone" z surówką z kapusty kiszonej

    .... Pieczemy, aż będą przypieczone i chrupiące (około 20 minut). Podajemy z surówką i kaszą gryczaną. W międzyczasie przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy. Przepis pochodzi z książki "Zdrowe...

  • Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

    ...przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta. Smacznego! Przepis poleca Robert...

  • Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Polecamy rewelacyjny przepis na chrupiące krokiety.

  • Kwas buraczany z kapustą

    Sposób przygotowania Na dnie słoika układamy kapustę. Wkładamy pokrojone buraki, przyprawy i czosnek. Dodajemy sól, sok z kiszonej kapusty i wlewamy wodę do pełna (tak aby warzywa były przykryte warstwą wody). Nakładamy ściereczkę i uszczelniamy ją gumką. Zostawiamy zakwas na 3-4 dni. Zlewamy do butelki lub słoika i trzymamy w chłodnym miejscu. Przepis pochodzi z książki  "Zdrowa tarczyca...

  • Soczewica z kapustą

    Wypróbuj nowy przepis.

  • Kapusta z marchewką i grzybami

    Nowy przepis na bazie kapusty kiszonej.

  • Najlepsza przekąska z kapusty kiszonej

    ...kolejno podgrzewać na patelni bez tłuszczu (z obu stron). Nałożyć kapustę i kiełbaski, zrolować, spiąć wykałaczką. Podawać z dipem śmietanowym. 30 przepisów z kapusty kiszonej!

  • Halupsi - najlepszy sposób na kapustę kiszoną

    Składniki: 200 g ryżu długoziarnistego Sól 100 g boczku wędzonego 2-3 ząbków czosnku 1 cebula 500 g metki 850 ml kapusty kiszonej Pieprz Tłuszcz do formy Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Dodać osączoną kapustę, metkę i ryż. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zapiekać...

  • Zupa z kapusty kiszonej z ciecierzycą

    Przepis na pyszną zupę...

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku, który przygotowywał kolację na uroczystą galę Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbyła się pod koniec listopada we Wrocławiu, zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Do przygotowania ciasta potrzebne...

Artykuły na temat: przepis na kapusta kiszona
  • Pierogi z kiszoną kapustą

    .... Przepis pochodzi z książki "Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni"

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    ...menu znajduje się kiszona kapusta lub ogórki. Są źródłem wzmacniających odporność probiotyków. 4. Kolacja najpóźniej o 19. Musi być lekka! Np. brokuły z czosnkiem i kasza. Kiedy nie ma czasu...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Kimchee, czyli "serek" z kiszonej kapusty

    Szef Irek prezentuje przepis na kimchee, czyli "serek" zrobiony z kiszonej pekińskiej kapusty oraz migdałów.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Przepis na bigos idealny

    ...– kapusta bardziej zmięknie. W bigosie lepiej smakują zioła suszone niż świeże. Mielonym pieprzem przypraw bigos na samym końcu, inaczej zgorzknieje. Uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona często jest...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

Wideo na temat: przepis na kapusta kiszona
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, cebuli i mnóstwa przypraw - to znakomity pomysł na sycące, pyszne danie, które sprawdza się zawsze i na każdą okazję! Trudności może przysparzać czas przygotowania - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość...

  • Jak przygotować kimchee

    Szef Irek prezentuje przepis na kimchee, czyli "serek" zrobiony z kiszonej pekińskiej kapusty oraz migdałów.