• Informacje na temat:

    przepis na farsz do pierogow ruskich

Przepisy na temat: przepis na farsz do pierogow ruskich
  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Polska kuchnia słynie z najlepszych pierogów na świecie. Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby tego tradycyjnego polskiego dania. Pierogi ruskie smażone lub z wody, z farszem mięsnym lub wegetariańskim, na słono i na słodko - opcji jest tyle, ile fanów pierogów. W programie Beata Śniechowska proponuje kilka nowych przepisów. Doradza także, jak przygotować idealne ciasto. Myślisz, że to trudne...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi ruskie

    Klasyczny przepis.

  • Przepis nadesłała Pauletta69

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Składniki (4-5 porcji): Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu.

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    Solanka Zupa solanka uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ale jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku, według naszego przepisu (uwzględniającego oliwki i cienkie kabanosy) - w wersji nieco unowocześnionej. 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które uwielbiam). To klasyczne nadzienie z ziemniaków i twarogu dodałem do tarty. Eksperyment okazał się bardzo udany! Przepis można znaleźć na naszym blogu. 3. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli kupimy...

Artykuły na temat: przepis na farsz do pierogow ruskich
  • Pieczone ruskie pierogi

    Tradycyjnie ruskie pierogi się gotuje, ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną. Twaróg w farszu zastępuje tofu z sokiem z cytryny. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem(...) połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą i starannie zlep. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem. Przepis...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...tego trzeba było mieć wprawę: babcia dawała farszu suto, więc miejsca na ozdobną falbankę na brzegach pozostawało niewiele. Nigdy później, w żadnej restauracji, nie jadłam pierogów tak pysznych jak te(...). Wtedy zakochałam się na nowo w rosole i robię go często - moja starsza córka Zosia uwielbia to danie. Nie brałam przepisu od mamy, sama opracowałam recepturę. Gotowanie rosołu jest proste, każdy...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Problem z pierogami

    Problem z pierogami z miesem mam... otoz dzis podalam na kolacje ale jak na francuski gust sa... za suche. Nie wiem z czym je podawac by byly lepsze? co do nich pasuje? Zrobilam wedlug przepisu: ciasto 3 szk maki 1 szk wody goracej 1 jajko sol 1 lyzka oliwy Farsz: wolowina na ktorej ugotowalam rosol, dobra, taka jak na befsztyki... 500 gr bulka namoczona w wodzie jajko, sol...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

Wideo na temat: przepis na farsz do pierogow ruskich
  • Pyszne naleśniki z ruskim farszem

    Naleśniki, podobnie jak pierogi, doskonale smakują i w wersjach wytrawnych, i z owocami! Delikatne, gorące naleśniki mogą być sycącym, wyrazistym w smaku posiłkiem, jeśli napełnicie je klasycznym farszem do... pierogów! Oto nasz przepis na pyszne naleśniki z ruskim farszem! Jeszcze nie raz będziecie wracali do tego doskonałego przepisu!

  • Pyszne naleśniki z ruskim farszem

    Naleśniki, podobnie jak pierogi, doskonale smakują i w wersjach wytrawnych, i z owocami! Delikatne, gorące naleśniki mogą być sycącym, wyrazistym w smaku posiłkiem, jeśli napełnicie je klasycznym farszem do... pierogów! Oto nasz przepis na pyszne naleśniki z ruskim farszem! Jeszcze nie raz będziecie wracali do tego doskonałego przepisu!