• Informacje na temat:

    przepis na dobry rosol

Przepisy na temat: przepis na dobry rosol
  • Domowy rosół

    Zrobić dobry, domowy rosół to sztuka. Wykorzystaj nasz przepis a na pewno ci się uda!

  • Sprawdzony przepis na rosół

    Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego, gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).

  • Przepis na dobry sos

    Wieńczy dzieło.

  • Rosół z ziołami

    Gdy czujemy się źle i jesteśmy przeziębieni, miseczka gorącego rosołu będzie lepsza niż herbata z sokiem malinowym. Nasz przepis zawiera kilka dodatkowych składników, które na dobre odstraszą wirusy.

  • Zupa dla chorych według 150-letniego przepisu

    Przepis na zupę pochodzi z książki kucharskiej J. Bobreckiego o bardzo długim i skomplikowanym tytule: "Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów". Dwukrotnie publikacja ta była drukowana właśnie w Rzeszowie, w 1866 i 1885 roku. W 2008 roku ukazał się jej reprint. Jak zauważył znany rzeszowski...

  • Domowa kostka rosołowa

    Kojarzysz te sytuacje, kiedy wydrukowałaś już przepis, uroczyście rozłożyłaś na blacie wszystkie składniki, ba, zaczęłaś już kroić i podsmażać cebulę i pieczarki, aż tu nagle... stop, koniec gotowania! Znowu nie masz szklanki bulionu. Kto zresztą ma pod ręką bulion, kiedy coś gotuje? - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    Spośród wszystkich dań z makaronu Włosi najbardziej lubią carbonarę - wynika z sondażu przeprowadzonego przed Światowym Dniem Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Niektórzy eksperci mówią, że talerz makaronu uczyni cię szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Kolorowa kuchnia dla dzieci

    Szef kuchni Jerzy Nogal przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" niebanalne i różnorodne dania dla dzieci, które swoim smakiem i wyglądem skuszą każdego...

  • Kotlety schabowe

    ...weselne i komunijne stoły, na stypach również czymś zagryzać trzeba... Co zrobić, by wydobyć z kotletów głębię smaku? Poza dobrej jakości mięsem, tzw. podwójną panierką (szczegóły w przepisie poniżej...

Artykuły na temat: przepis na dobry rosol
  • Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół

    Znana restauratorka postanowiła zdradzić swoim fanom przepis na idealny rosół. Jesteście ciekawi, co Magda Gessler do niego dodaje?

  • Cebula dobra na wszystko?

    ...ciężkostrawna. Na pewno o wiele lżej będziemy czuli się po zjedzeniu cebulki uduszonej na złoty kolor, smażonej (np. podanej do pysznych domowych pierogów) albo słodkiej cebuli pływającej w rosole! Również(...) serca. Kilka cebulowych przepisów Syrop z cebuli: Syrop z cebuli działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Ile domów, tyle wersji. Najprostsza? pokrój cebulę w plastry i zasyp cukrem. Kiedy...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • ...kostki drobiowej posoliłam, popieprzyłam, ziele angielskie wrzuciałam no i tyle makaron ugotowałam oddzielnie zjadałam ale nie z wielkim apetytem :( czy macie dobry przepis na pyszny rosół??? prosze...

  • Rewolucja na talerzu

    W 1860 roku - sama autorka napomknie kiedyś, że w 1859 - wychodzi dzieło jej życia, do dzisiaj cytowane i powielane - 365 obiadów za 5 złotych przez Autorkę Jedynych praktycznych przepisów Lucynę(...) mielone, trzeba najpierw przyjrzeć się mięsnym klasykom. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoich przepisach na mielone klopsy sprzed stu lat pisze, że będą wyborne, jeśli do masy doda się starty czosnek...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Wykorzystaj resztki jedzenia

    ...w jednym garnku. Jabłka Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut. Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. Dobry napój do(...) oczywiście jest w przepisie).  Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką).  Maseczka Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich...

  • Nasionka pełne zdrowia

    ..., nie płucz wcześniej ryżu. Ryż brązowy  Jest dobry dla diabetyków. Ta odmiana, w przeciwieństwie do białego ryżu, jest praktycznie nieoczyszczona. Ma sporo błonnika i niski indeks glikemiczny  (IG(...) ogniu, aby całkowicie wchłonęły wodę. Na koniec odstaw ryż na 10 min, po czym przelej go zimną wodą i delikatnie przemieszaj. Przepis na paellę z piersią kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 duża...

  • Musze sie z Wami podzielic tym przepisem, bo naprawde warto sprobowac:) Obiadek skladal sie z couscousa, kulek z mielonego miesa i sosu pomidorowego....

  • „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”

    Suwała - szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron - szef kuchni restauracjo-baru Solec 44. Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian...