• Informacje na temat:

    przepis na czerwoną kapustę do słoika

Przepisy na temat: przepis na czerwoną kapustę do słoika
  • Kapusta marynowana

    ...pieprzu, - 1 łyżeczka mielonej papryki, - 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli Przygotowanie: Ocet zagotować z wodą i cukrem, kapustę poszatkować. obrane buraki pokroić w cienkie słupki, a seler(...) w temp, pokojowej. Rozłożyć do słoików, zamknąć. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Zamknij lato w słoiku

    I tak wedle jego przepisu słoik z pomidorami można zrobić z tymi warzywami nie tylko w kolorze czerwonym, ale i żółtym oraz zielonym - te należy wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć na occie balsamicznym, żeby wydobyć z nich słodycz. "Doprawiamy to odrobiną tajskiej bazylii z kolendrą i kisimy w słonej zalewie" - instruuje. Można użyć też pomidorków koktajlowych. "One potrzebują mniej ciepła...

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

  • Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. wymieszać z przyprawą do gyrosa i pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Kapustę w paski. W salaterce kolejno układać: mięso, cebulę, 1/2 puszki kukurydzy, paprykę, 1/2 ketchupu, ogórki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 ketchupu, majonez, kapustę pekińską. Życzę smacznego! :) Przyślij nam przepis na twoją...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • ...przełożyć do lodówki lub w inne zimne miejsce. Nasza rada Czas przechowywania zamkniętego hermetycznie dania wynosi około 2 tygodni. Po otwarciu słoika należy zużyć jego zawartość w ciągu 2 dni. Podawać z makaronem, kaszą jęczmienną oraz surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać mięso i mocno obsmażyć. Dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem. Dodać ser topiony i gotować 5 minut na słabym ogniu. Uformować pierścień z ryżu...

  • Szybki i tani obiad

    ..., - 100 g śmietany, - łyżeczka bulionu instant, - 1-2 łyżeczki soku z cytryny, - pieprz, - ew. plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...) kapustę i zalać bulionem. Dodać ziarna jałowca i listki laurowe. Dusić ok. 15 minut. Kaszankę pokroić w plasterki i krótko przesmażyć na 10 g masła. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe krążki cebuli...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś z nadzieniem kasztanowym, kluseczkami i czerwoną kapustą Składniki: - jedna gęś, - sól, pieprz, - 2 puszki kasztanów, - 4 kwaskowe jabłka, - pęczek majeranku, - 100 g rodzynek(...) i dolać jeszcze 1/4 l wody. Od czasu do czasu gęś polewać sosem. 15 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 225st. C. Pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę dusić na sklarowanym...

Artykuły na temat: przepis na czerwoną kapustę do słoika
  • Przepis na bigos idealny

    Bigos to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wiele smaków. W potrawie powinny znaleźć się różne gatunki mięsa pieczonego i wędzonego. Mięso (najlepiej z tłuszczykiem) pokrój i upiecz w 180 st. Wędzonkę zaś podsmaż na odrobinie smalcu. Pierwszego dnia ugotuj kapustę z przyprawami i grubo startą włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka). Następnego dnia dodaj śliwki i grzyby. Dopiero w kolejnym...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...muzeum), niezależnie od tego każda rodzina szczyci się własnym sekretnym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Jak powstaje Przygotowuje się je tak jak naszą kapustę kiszoną. Różnica(...)W Azji kimchi, czyli kiszoną kapustę z chili, imbirem, czosnkiem, cebulą i sosem rybnym, je się do każdego posiłku. Może dlatego Koreańczycy nie wiedzą, co to choroby jelit i diety odchudzające...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    Przygotowując się do świąt spędzamy zwykle w kuchni długie godziny, a efekt i tak nie zawsze bywa dla nas satysfakcjonujący. Tak jednak nie zawsze musi być! Aby się o tym przekonać, sięgnijcie po nasze przepisy – pozwolą wam one zaoszczędzić sporo sił, czasu i nerwów.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...