• Informacje na temat:

    przepis na ciasto wiśniowe

Przepisy na temat: przepis na ciasto wiśniowe
  • Ciasto wiśniowe

    Uwodzi zapachem i smakiem - ciasto wiśniowe jest jak wspomnienie lata. Gdy go spróbujesz, na pewno wykorzystasz ten przepis nie jeden raz.

  • Chrupiące  wiśniowe ciasteczka

    Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz syrop wiśniowy. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm). Foremką w kształcie kwiatka wycinaj ciasteczka. 20 pozostaw w całości, w reszcie kwiatków wykrój pośrodku małe...

  • Ciasto wiśniowe

    Składniki: Ciasto: - 25 dag mąki, - 7 dag cukru pudru, - 13 dag zimnego masła, - 1 jajko, - szczypta soli, - 1 kg wiśni, - 0,5 l soku wiśniowego, - 3 łyżki żelatyny, - 1 kg sera(...). 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, nakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min., przestudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, oszypułkować...

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.

  • Cappuccino

    Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 8 łyżek mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao Masa I: 25 dag mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe Masa II(...) składnikami. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 180˚C). Odstaw, aby ostygł. 2. Masa I: obie galaretki rozpuść w pół litra wrzątku. Dodaj wiśnie. Tężejącą masę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki, aby...

Artykuły na temat: przepis na ciasto wiśniowe
  • Wiśniowe serniczki

    Sposób przygotowania: Pokrusz herbatniki na konsystencje kruszonki i wyłóż nimi naczynia na deser. Mleko ubij wraz z kremowym serkiem i przełóż na herbatniki. Ozdób wiśniami i płatkami migdałowymi. Przepis pochodzi od szefów kuchni prosto z Polsat Food Network! Kobieta na Dzikim Zachodzie, w każdy weekend o 17:00 i 17:30

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Powrot do dziecinstwa czyli drozdzowa buleczka

    ...cukrem. By ciasto drozdzowe bylo udane wyjmujemy wszystkie skladniki 30 minut przed przyrzadzeniem go i zostawiamy je w temperaturze pokojowej. 260 g maki 10 cl=100 ml mleka letniego 50 g cukru(...) ciasto. Na koniec wlewamy drozdze z mlekiem. Wyrabiamy jakies 5 minut az nasze dlonie beda czyste i miska tez... Zostawiamy pod sciereczka do urosniecia na jakies 1,5 h. Po tym czasie znow wyrabiamy...

  • Podziel się z nami swoim najlepszym przepisem na letnie ciasto i wygraj książkę Siostry Salomei "Ciasta i desery". Jeśli jesteś łasuchem, przepadasz za kruchymi ciasteczkami, sernikami lub czekoladowymi ciastami, w Twojej biblioteczce powinna znaleźć się książka Siostry Salomei „Ciasta i Desery". W publikacji znajdziesz przepisy na tradycyjne polskie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...