• Informacje na temat:

    przepis na ciasto drożdżowe na makowca

Przepisy na temat: przepis na ciasto drożdżowe na makowca
  • Ucierana babka

    Długo zastanawiałam się jaki przepis wam podać na świąteczne ciasto. Nie lubię mazurków, makowców ani innych bakaliowych i kremowych ciast. Zdecydowałam się zrobić dla was moją ulubioną ucieraną babkę, którą zawsze piekła dla mnie babcia.

  • Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie. Proporcje pomiędzy makiem a ciastem drożdżowym zostały zachowane, ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiarze. Dużo lukru - nie zapomnijcie o tym! :-)

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ..., czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi(...). Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki. Typ 650 - warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec  bułki, ciemne ciasto  - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako...

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na ciasto drożdżowe"

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...gryczanej, sera oraz ziemniaków lub gotowanej soczewicy. Pierogi z kasza i twarogiem (po 18. miesiącu) Ciasto przygotuj według znanego ci przepisu (np. z dwóch szklanek mąki, szklanki wody(...) dziecku, jednak kilka kąsków domowego makowca z przewagą drożdżowego ciasta z pewnością nie zaszkodzi dwulatkowi. Jabłka z bakaliami (po 2. roku życia) Jabłko przekrój na pół i wydrąż łyżeczką...

  • Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.

  • Ciasto drożdżowe na dużą blachę. Słodkie, lekko wilgotne i puszyste.

  • Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • JESLI MASZ SERDECZNIE DOSYC KLASYCZNEGO MAKOWCA, ZROB TARTE MAKOWA, JEST SUBTELNIEJSZA W SMAKU

  • Fajne bo nie trzeba czekać aż wyrośnie.

Artykuły na temat: przepis na ciasto drożdżowe na makowca
  • Idealny makowiec

    Zdradzamy sekret udanego makowca.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tradycyjny makowiec

    ...... 250 g maki 20 g drozdzy 60 g cukru plus 1 lyzeczka 1 jajko i 1 zoltko cukier waniliowy 30 g masla Z tego robimy tradycyjne ciasto drozdzowe. Pozostawiamy do urosniecia. Nastepnie walkujemy,  pokrywamy rozbeltanym bialkiem powierzchnie ciasta, wkladamy 400-500 g masy makowej jak w poprzednim przepisie. Zwijamy w rulon. Smarujemy zoltkiem z mlekiem. Pozostawiamy w formie do ponownego...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Chrzan i jajka są super

    ...wielkanocnego to 280 kalorii. - Kocham mazurki. To bardzo kaloryczne ciasto, ale przepisów jest dużo i można wybrać te, w których jest dużo bakalii i jajka, a nie ma masła. - Orzechy i migdały...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) schowałam, że były nie do odnalezienia. Tego roku tata upiekł mój wymarzony sernik bez rodzynek. Pamiętam też ubijanie białek do makowca. Któregoś roku zepsuł się mikser, a rodzice nie mieli ubijaczki...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...