• Informacje na temat:

    przepis na ciasto do pierogow ruskich

Przepisy na temat: przepis na ciasto do pierogow ruskich
  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Polska kuchnia słynie z najlepszych pierogów na świecie. Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby tego tradycyjnego polskiego dania. Pierogi ruskie smażone lub z wody, z farszem mięsnym lub wegetariańskim, na słono i na słodko - opcji jest tyle, ile fanów pierogów. W programie Beata Śniechowska proponuje kilka nowych przepisów. Doradza także, jak przygotować idealne ciasto. Myślisz, że to trudne...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi ruskie

    Klasyczny przepis.

  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    Solanka Zupa solanka uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ale jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku, według naszego przepisu (uwzględniającego oliwki i cienkie kabanosy) - w wersji nieco unowocześnionej. 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej...

  • Płonące naleśniki

    ..., cukrem i ew. łyżeczką stopionego masła. Ciasto przykryjcie, odstawcie na 15 minut. 2. Twarożek utrzyjcie z rozgniecionym bananem, miodem, przyprawami i migdałami. Z ciasta usmażcie 4 naleśniki, posmarujcie masą i zwińcie w ruloniki. Polejcie stopioną czekoladą. Tuż przed podaniem polejcie naleśniki koniakiem, podpalcie. Przybierzcie owocami i melisą. Czas przygotowania: 30 minut Przepisy naszych...

Artykuły na temat: przepis na ciasto do pierogow ruskich
  • Pieczone ruskie pierogi

    Tradycyjnie ruskie pierogi się gotuje, ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną. Twaróg w farszu zastępuje tofu z sokiem z cytryny. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.    Pierogi ruskie Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    .... Wtedy zakochałam się na nowo w rosole i robię go często - moja starsza córka Zosia uwielbia to danie. Nie brałam przepisu od mamy, sama opracowałam recepturę. Gotowanie rosołu jest proste, każdy...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Problem z pierogami

    Problem z pierogami z miesem mam... otoz dzis podalam na kolacje ale jak na francuski gust sa... za suche. Nie wiem z czym je podawac by byly lepsze? co do nich pasuje? Zrobilam wedlug przepisu: ciasto 3 szk maki 1 szk wody goracej 1 jajko sol 1 lyzka oliwy Farsz: wolowina na ktorej ugotowalam rosol, dobra, taka jak na befsztyki... 500 gr bulka namoczona w wodzie jajko, sol...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...