• Informacje na temat:

    przepis leczo z cukinii

Przepisy na temat: przepis leczo z cukinii
  • Czas na leczo

    Warzywa są coraz tańsze, przyszedł więc czas na leczo. Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny obiad.

  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

  • Spaghetti plus leczo

    Składniki: 40 dag piersi kurczaka po 1 czerwonej papryce i cebuli, 2 ząbki czosnku, sól po 1 bakłażanie i cukinii 2 pomidory 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka(...), cebulę, cukinię oraz paprykę. 3. Duś 3 minuty, dodaj pomidory. Gotuj, aż puszczą sok. Wsyp tymianek i natkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Spaghetti ugotuj według przepisu, odcedź i wrzuć do warzyw...

  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.

  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    Obiad pod gołym niebem? Nic prostszego! Wystarczy trzymać się zaledwie dwóch zasad. Posiłek idealny zrobisz szybko i bez problemu przetransportujesz w dowolne miejsce. Do szkoły, pracy bądź w dalszą podróż? Wszędzie, gdzie się da! Równie ekspresowo znajdziesz mnóstwo znakomitych przepisów na najlepsze potrawy obiadowe . Gotowy? Zaczynamy! Nasze propozycje zrobisz z prędkością błyskawicy! Szybki...

Artykuły na temat: przepis leczo z cukinii
  • Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni

    W garnku podgrzej oliwę. Wrzuć czosnek, cebulę, przyprawy i podsmaż chwilę. Dodaj cukinię, paprykę, wywar z jarzyn i pomidory. Duś przez ok. 15 minut. Dołóż ogórki pokrojone w cienkie plastry, przecier pomidorowy i kapary. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut. Dopraw świeżym tymiankiem i posyp pestkami dyni. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Jedz letnie warzywa i owoce

    ...przyjaciółmi za miasto, a do jedzenia przygotujmy sałatkę z kolorowych grillowanych warzyw (np. cukinii, papryki czy bakłażana) z dodatkiem kurczaka. Poza białkiem, którego źródłem jest mięso, taka(...) szczęście!".   Makaron... ale z cukinii! Cukinia jest lekkostrawnym i delikatnym w smaku warzywem. Zawiera mnóstwo witamin (C, A, K i z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Bukiety na talerzu. Jak jeść kwiaty?

    ..., jajkami i wędliną. Dostarczy nam cennych soli mineralnych i błonnika. Jadalne są także jej liście. Przepis na szybką sałatkę z kwiatów nasturcji: połącz kwiaty ze słodkimi pomidorami i liśćmi sałaty, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Warto jeść kwiaty nasturcji przy problemach z cerą, ponieważ mają działanie bakteriobójcze. KWIATY CUKINII i innych warzyw: dyni...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...